Thailand er for mange et fantastisk reisemål; fullt av eventyr, annerledes kultur, store kontraster og overraskelser. Men man må huske at forskjellig kultur også betyr at man må vise respekt for annet levesett og skikker. Det er mye som er ulikt vårt dagligliv og med respekt for kulturen blir opplevelsene ofte bedre for både oss som turister og ikke minst Thaier.

Asianet har samlet en liste med tips om skikk og bruk i Thailand og lagt til noen andre tips for reisen din.

 Ikke pek med føttene dine
… eller gjør noe som helst annet med føttene. Thaier regner føttene som den delen av kroppen med lavest status. Så det å gjøre noe med dem som peker mot andre er mot kulturen. Forsøk å “gjemme” føttene når du sitter og ikke har de i retning mot en Thai person. For eksempel vil de å sitte med bena i kryss alltid føre til at du peker føttene mot noen.

Når det gjelder føtter skal sko alltid tas av når du går inn i et Thai hjem og i tillegg mange butikker og kontorer. Se hva folk foran deg gjør. Hvis de tar av skoene så gjør det samme. Det er en grunn til at du alltid ser sko og sandaler som er lette å ta av og på utenfor dørene mange steder.

Creative Commons – Pixabay

 

Ikke berør folk på hodet

Dette gjelder også barn. Å berøre folk på hodet er noe man ikke gjør hvis man ikke har et ekstra nært forhold til personen eller at det er veldig små barn. Å berøre noens hode sees på som mangel på respekt.

Hodet er regnet som en hellig del av kroppen. Å berøre en persons hode er sett på som mangel på respekt.

 

Ikke vis for mye hud

Det er kanskje greit noen steder i verden å gå rundt på gatene uten klær på overkroppen, sole seg toppløs eller gå i trange utfordrende antrekk. Ikke i Thailand. Til tross for noen få gater i Bangkok, Pattaya og Phuket hvor lokale kler seg utfordrende for å tekke sitt publikum, så vil du se at Thaier flest er ganske så konservative i klesveien.

Hvis man besøker offentlige kontorer i landet uten å være korrekt antrukket – ikke tildekkede skuldre, knelange skjørt/kjoler, langbukser, ikke shorts, ikke t-skjorter mm – vil du enkelte steder bli vist til utgangen. Den store motsetningen av hva man opplever som normalt, oftest på turiststeder er noe som overrasker mange, men se til hva vanlige Thaier kler seg i og bruk det som en rettledning.

 

Kle på deg, ikke av deg

Når du er her for en avslappende ferie så husk at uansett hva du har på deg så setter Thai pris på at det er pent og rent. Selv om dine lettkledde strandklær blir tolerert og singlet er greit for å gå rundt i gatene med på turiststedene, vil en smart shorts og pen skjorte eller bluse gi deg mer respekt av Thaier. Pene sko er også noe som settes pris på. Når du møter Thaier, spesielt i jobbsammenheng så må du ikke bli overrasket om de sjekker skoene dine med et diskret blikk.

 

Ikke diskuter monarkiet

Thailand er et kongedømme og Kongen regnes som landets overhode. Det er offisielt et konstitusjonelt demokrati. Kongen har til tross for et stort antall kupp alltid vært regnet som landets øverste leder. Den forrige Kongen som satt hele 70 år på tronen har en nær gudestatus i Thailand for alt han gjorde for landet.

Diskusjoner rundt kongehuset er ikke vanlig og det er lovgivning med strenge straffer for de som fornærmer kongehuset. Vær oppmerksom på at bildet av Kongen befinner seg på penger, skilt og bilder over hele landet og dårlig behandling av noe av dette også kan regnes som fornærmelse av Kongen. I verste fall kan man ende opp i fengsel for omtale og oppførsel som Thai ser på som fornærmelser med å si ting vi tar for gitt i vårt samfunn.

Grand Palace Bangkok
Grand Palace Bangkok – Creative Commons – Pixabay

 

Hvordan oppføre seg rundt munker og tempel

De fleste som besøker Thailand vil nok besøke et tempel minst en gang. Hvis man er oppe tidlig om morgenen vil man også møte på munker som går langs veier og samler inn offergaver/almisser.

Munkene spiller en viktig rolle i samfunnet i Thailand og det er best å vite hvordan man oppfører seg i tempel og i nærheten av munker. Dette er noen generelle tips, men følg også med på veiledning fra Thaier eller andre folk hvis du ikke er sikker.

 • Ikke berør munker, spesielt gjelder dette for kvinner. Hvis du skal gi noe til munken, plasser det på et bord eller på bakken slik at de kan plukke det opp. Eller gi det til en mann som kan overrekke det til munken. Hvis munken står så kan du stå oppreist. Sitter de så sitter du.
 • Ta av deg skoene før du går inn i et tempels helligste områder og unngå å trå på overgangen til de øverste trinnene i en trapp eller på dørstokker.
 • Gå sakte og snakk minst mulig. Beveg deg rundt hellige gjenstander med klokken og gå bakover fra alle bilder og figurer av Buddha uten å snu ryggen til.
 • Ikke pek på bilder av Buddha (mer om peking senere). Hold også en posisjon som er lavere en bilder og figurer hele tiden.
 • Ta av hodeplagg og solbriller, slå av mobiltelefoner og ta av hodetelefoner.
 • Å ta bilder er stort sett greit, men se etter skilt som ikke tillater det noen steder og aldri ta bilde når ryggen din er mot Buddha.
 • Kle deg ordentlig før et besøk i tempel. Mange tempel har saronger og sjal tilgjengelig for de som ikke er ordentlig kledt.
Creative Commons – Pixabay

 

Kjærtegn i offentlighet

Thailand er ikke som i “Syden” hvor det å vise kjærtegn offentlig er en del av dagliglivet. Og gatene er ikke som man ser i noen få partygater hvor jentene går i trange kjoler, korte shortser og trange singletter.

Det er sjelden at man ser Thaier viser kjærtegn offentlig. Selv noe så enkelt som å holde hender gjør at spesielt eldre generasjoner synes det er ubekvemt og spesielt hvis du beveger deg bort fra hovedstaden eller turiststeder. Hold romantiske øyeblikk for dere selv, de vil sannsynligvis ikke bli satt spesielt pris på i gatene i Thailand.

 

Overtro

Ikke plystre om natten. Det er Thai overtro at du vil påkalle spøkelser og andre onde ånder hvis du plystrer etter det er blitt mørkt. Generelt så plystrer en Thai sjelden, men hvis du er en som liker å plystre så bør du heller gjøre det i dusjen og ikke prøve imponere de lokale om kveldene.

Andre overtroer:

 • Ikke klipp håret på onsdager.
 • Hvis du spiser siste biten av mat på tallerken mens du deler vil du få en kjekk mann eller vakker kvinne som kjæreste.
 • Ikke forlat hjemmet hvis du hører en gecko.
 • Hvis ditt høyre øye har rykninger så betyr det at noe galt vil komme til å skje, men hvis ditt venstre øyet har rykninger betyr det at du vil få god lykke.
 • Du vil se et spøkelse hvis du bøyer deg og ser i mellom beina dine.
 • Hvis du peker på regnbuen vil fingeren din falle av.
 • Snakk med en munk for å bestemme hvilken dag som er best for ditt bryllup, eller for å kjøpe bil.
 • Trykk på fløyten når du kjører forbi et tempel eller en helligdom.

 

Forhold deg rolig

… eller hvordan miste venner. Å bli sint, selv det å heve stemmen blir alltid sett ned på i Thailand. Thaier liker ikke slike konfrontasjoner og det å heve stemmen eller miste sinnet blir av de fleste Thaier sett på som galskap.

Om du har ventet på et offentlig kontor og tenker at å heve stemmen hjelper, ikke gjør det, det hjelper aldri. Man må bare forholde seg tålmodig i mange situasjoner. Spesielt om du møter på politiet er det viktig å ikke miste besinnelsen, du blir raskere tatt alvorlig hvis du forholder deg rolig.

Møter man på feile personer på byen er det også bare å forholde seg rolig og heller trekke seg unna; hvis det skulle komme til bråk vil i de fleste tilfellene Thaiene angripe i flertall og du er alene uten støtte.

Så forsøk å forholde deg rolig uansett hvilken provokasjon du mener du er utsatt for.

 

Ikke ta ting for alvorlig – Mai phen rai & sabai sabai

Oversatt er dette “ikke bekymre deg” og “ta det rolig”. For å si det enkelt; ikke tenk for mye på ting i Thailand. Mange ting har rett og slett ikke en grunn eller mening og vår vestlige logikk klare ikke forklare ting. Mange bruker uttrykket TIT, “This is Thailand”, når de skal forklare ting som skjer. Og man kan oppleve mye TIT.

Forvent ikke at ting er som hjemme og gled deg med ting som de er.

 

Ikke pek med pekefinger

Vi nevnte tidligere noe om peking. Ikke pek med en finger. Hvis du ønsker å vise noe eller gjøre oppmerksom på noe, pek med fingrene samlet og hånden vinklet til siden. Å peke med en finger er sett på som uforskammet og som en nedlatende gest.

Pekefinger
Creative Commons – Pixabay

 

Spis med skje

Bruk gaffel for å fylle skjeen med mat. Dette gjelder når du spiser lokal mat. Spiser du vestlig mat på restaurant bruker du kniv og gaffel som vanlig.

 

Ikke ta bilder og figurer av Buddha ut av landet

Etter loven er det strengt forbudt å ta med seg bilder og figurer av Buddha ut av landet. Selv om du finner slike gjenstander til salgs overalt vil ikke selgere gjøre deg oppmerksomme på regelverk. Skal du eksportere slikt må du ha tillatelse.

Buddha
CC0 Lisens – Pixabay

Sørg for at du har riktig visum

Og pass på gyldighetsdato. For all del unngå overstay. Det er mange eksempel på hva som skje hvis du er over tiden for ditt visum, les i denne tråden på forumet så tenker du nok ekstra nøye på dette.

 

Pass på at du har en god og gyldig reiseforsikring

Skulle ikke være nødvendig å si, men dessverre finnes det alt for mange tilfeller av de som reiser uten gyldig forsikring.

 

Lær noen enkle Thai gloser

Språket er veldig ulikt vestlige språk og kan være en utfordring for mange. Du kan ofte oppleve at Thaier ikke snakke engelsk, men man klarer stort sett kommunisere på enklest mulig vis. Sjekk gjerne denne tråden på forumet for enkle ord og uttrykk.

 

Smil mye

Du er i LOS, Land of Smiles, som er kallenavnet på Thailand.

Thai Smile
Thai Smile, Kanchanaburi, Thailand – Photo by Boudewijn Huysmans on Unsplash

 

Forsidebilde: Creative Commons Lisens – Pixabay

 

29 KOMMENTARER

 1. Man skal ikke berøre menesker offentlig

  Det er disrespekt !

  Og den som blir « tatt på» vil miste ansikt

  Om det er andre tilstede!

  Dette med sjegg blir av mange sett på

  Som st de er « møkkete» ,,,

 2. Det er jo veldig forskjellig fra hvor vi er. I hua hin er vi som kjærester i Norge, mens hjemme hos henne så er det ikke noe berøring, eller svært lite når det er folk tilstede.

  Jajaja hva skal man si når det ene falang huset dukker opp etter det andre på landsbygda, så ja, ikke sant. Thailand er ett dualsamfunn.

  Men når det kommer til de reglene der, så er de ganske gammeldagse og ikke helt i tråd med dagens thailand. Det skjer ting der også, og folk er og blir folk,

 3. Yngre i Bangkok bryr seg heller ikke om dette med kroppskontakt. De leier og klemmer og sitter inntil hverandre akkurat som kjærestepar i vesten. Husker jeg lurte litt på dette for noen år siden, da jeg var ny i landet og hadde lest at thaiene er så konservative, for det stemte ikke med det jeg så. Det samme er delvis tilfelle i store byer som Chiang Mai. Man ser det spesielt blant studenter og yngre.

  Konservatismen er nok på vei ut der som den for noen år siden forsvant her, men der som andre steder sitter det nok lengre inne på bygda enn i byene. Dette blir tidvis diskutert i thai-pressen, da de eldre hytter mot de yngre som ikke følger tradisjonene. Dette diskuterte vi flere ganger på AF etter diverse avisoppslag.

  Men dette at de ikke kan gå ut dersom de hører en gekko var nytt for meg. Kanskje det forklarer hvorfor thaier alltid kommer for sent. :)

 4. Det er som overalt i verden. Det er bare noen år siden foreldre rabla på tenåringer med lang sleik også i vesten. Konservative, ofte religiøse, deltok i tv-debatter som i dag framstår fullstendig virkelighetsfjerne. Noen av de samme debattinnleggene når med jevne mellomrom den engelskspråkelige delen av thai-pressen. Husker vi har diskutert det på AF flere ganger.

  Bangkok, en delvis moderne millionby med sterke, vestlige impulser, påvirkes ganske sikkert av omverdenen. Bare se på reklameplakatene som henger rundt i byen. Det er moderne, sexy kvinner, med like mye bar hud som sine vestlige søstre. Det synes også rundt i byen. Stikk en tur på inn-steder for thaier. F.eks. i Thonglor eller i RCA-komplekset. Eller gå en tur på Siam Paragon for den saks skyld. Det store flertallet kler og oppfører seg som vestlige kvinner.

  Både kles-kodeksen og dette med berøring synes derimot å være viktig utenfor storbyer og utenfor turistområdene. Man skal ikke lenger enn fra Chiang Mai til Chiang Rai før forskjellen er tydelig.

5 of 29 comments displayed

View the Discussion

Logg inn for å legge igjen en kommentar