Noe av det de fleste liker når de er på reiser i Asia er tilgangen på friske og tropiske frukter. I Thailand finner vi disse nesten overalt; gateselgere, marked, supermarked og gourmetbutikker. Alle selger god og fersk frukt.

Flere av de eksotiske fruktene finner finner vi etterhvert også importert til Norge og til salgs i butikker med godt utvalg. Men for mange er de allikevel ukjente der de ligger i fruktdisken.

Her har vi samlet en liten oversikt med navn på norsk (der det finnes) – engelsk – thai skrift (tilnærmet stavemåte i parentes).

 

Mango – มะม่วง ( mamoang)

Mango

Mango er en svært populær og allsidig frukt i Thai kosthold. Den søte smaken av mango i sesong er oppfriskende og du finner mango overalt blant selgere på gaten.

Frukten brukes i forskjellig matlaging og som hovedingrediens i den kjente desserten mango sticky rice.

 

Mangosteen – มังคุค (mang kho)

Mangosteen

Mangosteen er også blant de fruktene som vokser mye av i Sørøst Asia, men man finner den også i også i sørvest India og tropiske områder som Puero Rico og Florida hvor den er innført.

Den har et svært tykt skall når den er moden og inneholder båter med saftig og søtt fruktkjøtt.

 

Dragon fruit – แก้วมังกร (khæv mangåån)

Dragonfruit

Dragon fruit, eller pitaya er en tropisk frukt som vokser på en kakturplante. Det er flere variasjoner av denne og den finnes også med gul farge. Opprinnelig kommer denne frukten fra tropiske områder i Mellom- og Sør-Amerika, men dyrkes i mange områder i Asia.

Frukten har en søt og nøtteaktig smak grunnet alle små frøene i fruktkjøttet. Den er også svært fattig på kalorier.

 

Rambutan – เงาะ (nåah)

Rambutan

Rambutan sitt navn stammer fra Malaysia og ordet rambut. Rambut betyr hår og gjenspeiler utseendet på frukten. Den er opprinnelig fra Sørøst Asia og dyrkes også i Afrika, Asia, Oceania og Sentral-Amerika.

 

Durian – ทุเรียน (thurean)

Durian

Durian, frukten som med sin stramme lukt skremmer mange. I Sørøst Asia kalles den «kongen av frukt» og er svært populær i sesongen.

Mange steder er det ikke tillatt å ta med durian grunnet lukten og enkelte steder risikerer man også bøter. Både hotell, kontorer og offentlig kommunikasjonsmidler nekter mange steder folk å ta med frukten.

Å beskrive smaken er vanskelig, durian er gjerne en frukt man enten liker eller en frukt man ikke klarer være i nærheten av. I sesong kan man kjenne lukten av durian på lang avstand.

 

Pomelo – ส้มโอ (somoo) 

Pomelo

Pomelo er en sitrusfrukt med et tykt skall og grønnlig fruktkjøtt. Smaker som en mild grapefrukt uten at den har samme bitterhet som grapefrukt.

 

Litchi – Lychee – ลิ้นจี่ (Linchii)

Lychee

Litchi er opprinnelig fra Kina hvor det er dokumentert dyrking tilbake til år 1059. Det eviggrønne treet dyrkes nå over store deler av Sørøst Asia og den søte frukten med parfymeaktig lukt brukes i mye desserter.

Det er en frukt man bør være forsiktig med da den i enkelte tilfeller kan føre til lavt blodsukker (hypoglycemia) grunnet innholdet av (methylenecyclopropylglycine)

 

Banan – banana – กล้วยเล็บมือนาง (kluai Leb Mu Nang)

Banan

Bananer i Thailand er mindre enn de vi kjenner fra butikkene i hjemlige trakter. Den er også kalt Lady Finger banana.

Disse bananene er små, har et tynt skall og er svært søte. Navnet «kluai Leb Mu Nang» betyr Lady Finger.

 

Kokosnøtt – coconut – มะพร้าว (mapraoo)

Coconut

For mange er fersk kokosnøtt synonymt med ferier til tropiske områder. Opprinnelsen menes å være i området India til Indoensia. Kokostreet kan bli opp til 30 meter høyt og man bør helst ikke ligge under et slikt hvis en kokosnøtt skulle falle ned.

Kokosnøtt har mange gode egenskaper og brukes i ulik matlaging. Olje som utvinnes fra planten brukes til steking, fruktkjøttet til mange typer retter og kokosvannet har gode egenskaper ved dehydrering. Se gjerne denne tråden om kokosvann.

 

Custard Apple, Sugar Apple eller Soursop – น้อยหน่า (noinaa)

Custard Apple er det vanlige navnet på frukt fra treet det vokser på; Annona reticulata. Frukten går under flere kallenavn. Den kommer opprinnelig fra Mexico.

 

Plum Mango – มะปราง (ma praang)

Plum mango er kallenavn på Bouea macrophylla. Treet kan bli opp til 25 meter høyt og frukten som kan minne om mango er fra 2 til 5 cm. Fruktkjøttet med et rosa frø i senter kan variere fra surt til søtt.

 

Guava – ฝรั่ง (farang)

Guava

Guava har sin opprinnelse i Mexico eller Sentral Amerika. Den er senere importert og i dag er største produksjonen av den i Asia. Den største produsenten er India med 17,6 millioner tonn, så følger Kina (4,4) og Thailand (2,6).

Frukten foredles ofte til juice, men benyttes også som snacks.

 

Jackfrukt – Jackfruit – ขนุน (khnun)

Jackfruit

Jackfrukt er en enorm frukt som kan bli opp til 90 cm i lengde og 50 cm i diamenter. Den kan oppnå en vekt på hele 55 kg.

«Jackfrukt brukes ofte i retter fra Sør- og Sørøst-Asia. Den kan spises umoden (ung) eller moden, tilberedt eller rå. Frøene kan også spises tilberedt eller kokt slik som bønner. De smaker tilsvarende kastanjer. Bladene fra treet brukes i noen tilfeller for å pakke inn dampede Idlier (en kake fra Sør-India).» (Wikipedia)

 

Langsat – ลางสาด (langsad)

Langsat

Lansium parasiticum er det latinske navnet på denne og navnet langsat brukes i Thailand om varianten med tynt skinn. Det finnes også en variant de kaller longkong (ลองกอง) med tykkere skinn.

Treet blir opp til 30 meter høyt og 75 cm i diameter. Det tar 30 år før man får frø fra treet. Det blir i hovedsak dyrket for frukten som spises rå, men syltes gjerne.

Veden i treet er hard, tykk, tung og motstandsdyktig og benyttes gjerne til bygging av trehus på landsbygda.

 

Longan – ลำไย (laiay)

Longan

Longan er et tropisk tre med frukt som tilhører samme familie som litchi og rambutan.

I tillegg til å spises rå, blir den ofte brukt i asiatiske supper, snacks, desserter og sur-søte retter, enten fersk eller tørket. Noen ganger også konservert eller som sirup. Smaken er ulik fra litchi med en tørrere søtsmak.

 

Ananas – Pineapple – สับปะรด (sapparod)

Ananas

Thailand er en stor produsent av ananas og mye eksporteres. I Hua Hin har det internasjonale merket Dole pakkeri for hermetisk mango. Mange av golfbanene i området er tidligere ananasplantasjer.

Du vil ofte se områder hvor de dyrker sukkerrør i nærheten av der det dyrkes ananas da de trives best i like forhold når det gjelder jordsmonn og klima.

 

Santol – กระท้อน (kretånn)

Santol
By Steve – originally posted to Flickr as Gratorn กระท้อน fruit, Santol, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8092238

I Thai matlaging blir ikke helt moden frukt brukt til retten «som tam«, også kjent som «green papaya salad«. Den er også en av hovedingrediensene i «santol and pork» (แกงหมูกระท้อน) og «santol and prawn» Thai curries (แกงคั่วกระท้อนกุ้ง).

 

Sapodilla – ละมุด (lamoud)

Sapodilla

Frukten som kalles sapodilla er egentlig et stort bær fra et tre som kan bli opp til 30 meter høyt. Tre som dyrkes for frukten er normal 9-15 meter.

Bæret er svært søtt med en maltaktig smak.

 

Tamarind – มะขาม (makhaam)

Tamarind

Opprinnelig fra Afrika, men dyrkes stort i Asia for bruk til ulike matretter. Tamarind sitt fruktkjøtt er noe surt og selv om den kan spises rå, er det mest vanlig å bruke til salt retter.

 

Stjernefrukt – Star fruit – มะเฟือง (mafuoang)

Star fruit

Star fruit, også kjent som carambola er en vanlig og populær frukt i Sørøst Asia. Den er normalt fra 5 til 15 cm i lengde og oval på form.

Hele frukten kan spises, inkludert skinnet. Den er sprø, fast og svært saftig. Den inneholder ikke fibre og har en konsistens som kan minne om druer. De er best å spise rett etter de er modne, når de er gule ved litt grønt i eller akkurat når alle spor av grønt er forsvunnet.

Til tross for at den smaker ekstremt søtt er det sjelden mer enn 4 % sukker i den.

 

 

Diskuter gjerne dine favoritter i forumet eller kom med mer informasjon.

 

 

Bilder: CC0 lisens fra Pixabay der bildene ikke er krediterte.

Forrige artikkelFilippinene lover et bedre Boracay i oktober
Neste artikkelThailand Elite Easy Access 5 års medlemskap