Mange har en drøm om å bo og reise i Sørøst-Asia og det er mye å tenke på for å realisere en slik drøm. Denne artikkelen tar for seg noe av det man må tenke på ved flytting til Vietnam. Vi planlegger også skrive om flytting til andre land i regionen.

Vietnam er et populært land og har stor økning i antall som ønsker å bosette seg der og er også en stadig mer besøkt turistdestinasjon. Pensjonister, digitale nomader og expats som ønsker å leve i området finner at Vietnam har mye å tilby når det gjelder livskvalitet som de på mange måter er bedre enn i nabolandene. Variert og god mat, lave levekostnader og også mulighet til å få relativt gode jobber som lærere i landet.

Etter hvor man ønsker å bosette seg er det ulike kvaliteter. I Ho Chi Minh City er det mange digitale nomader og et stort miljø tilpasset disse. Mange av de jobber som lærere velger å bosette seg i nord rundt Hanoi som de finner roligere.

Visum kan være vanskelig, spesielt for de som ikke er pensjonister hvis man ønsker lengre opphold. Løsninger finnes og det er flere agenter og selskap som kan hjelpe til med prosessen rundt visum.

Vietnam er kjent for å være et vennlig land og arven etter Vietnamkrigen er tydelig. Mange vietnamesere har familie utenlands og er generelt vennlige og imøtekommende ovenfor utlendinger. Til tross for en trøblete fortid er landet politisk stabilt.

Hvis man har muligheten til å bosette seg utenlands kan Vietnam ha mye å tilby når det gjelder kultur og levekostnader.

Vietnam Temple
Vietnam Temple – Foto fra Pixabay

Hvorfor Vietnam?

Mange utlendinger vurderer Vietnam på grunn av en interessant kultur og historie, god mat og mulighet til å ha en høy livskvalitet på et relativt lavt budsjett.

Vietnam er generelt trygt når det gjelder voldelig kriminalitet, men ting som tyveri og svindel kan være et problem. Den lokale kulturen og maten er ofte de to viktigste faktorene for å vurdere Vietnam. Fra nord til sør er det et stort utvalg i lokale retter som gjør at man alltid finner noe nytt å spise. Som en primært buddhistisk nasjon tilbyr Vietnam også kontraster av kulturelle høytider og religiøse ritualer.

En annen grunn til å vurdere Vietnam er naturen. Landet er vakkert. Et langt land med store variasjoner i klima, fra kalde nord med fjellregioner til et tropisk klima i sør. De flotteste stedene er etterhvert blitt mer og mer fylt opp av turister, men det er langt etter mange andre land i regionen.

Man finner også mange flotte byer som tilbyr det meste man kan ønske uten å være fylt av turister. Hvor man eventuelt ønsker bosette seg bestemmes av preferanser om klima, kultur og levekostnad.

Det er som nevnt mange utlendinger som jobber som lærer i landet. Og mange kommer for å være en kort periode men velger å bli for livet.

Transport og infrastruktur er et av områdene hvor landet henger litt etter i forhold til en del andre land i Sørøst-Asia, men det bygges stadig ut og det er ikke noe problem å reise rundt i landet.

Hanoi Old Town
Hanoi Old Town – Foto fra Pixabay

Fakta:

Levekostnader:

$700 til $1400 per måned.

Valuta:

Vietnamesisk Dong, 1000 NOK = 2,7 millioner Dong (07.07.2019). Oppdaterte kurser HER

Demografi

Vietnam (wikipedia) er med sine rundt 94,6 millioner innbyggere verdens 15. mest folkerike land (per 2016). Det er mange etniske grupper i landet; majoriteten består av Viet (eller Kihn) som står for 85,8% av befolkningen. Det er 54 etniske grupper som regnes som minoriteter. Flere av minoritetene som f.eks. Muong er nært beslektet med Kihn. Nærheten til Kina har gjort at store folkegrupper migrerte fra sør i Kina til Vietnam gjennom mange hundre år.

Utlendinger i landet:

Vietnam er populært blant backpackere, reisebloggere digitale nomader og unge innovatører. De fleste i disse gruppene er i alderen 18-35 år, men det er også mange eldre utlendinger og familier. Mange av de yngre foretrekker base i Ho Chi Minh, mens pensjonister gjerne velger Hanoi og Hoi An.

Gjennomsnittslønn:

Rundt $148 for vietnamesiske arbeidere. Høyere betalte jobber ligger rundt $500.

Visum:

Det mest vanlige visum er single-entry 3 måneders visum. Det skal også være mulig å få 6 og 12 måneders visum for enkelte nasjonaliteter, både som single-entry og multi-entry. Søknad for visum leveres på nærmeste ambassade. Vietnam har ambassade i Oslo.

Det finnes ikke noe eget «retirement visa» , men når man har visum kan man lett søke om utvidelse i Vietnam. Søknad om utvidelse må foretas via «agenter». Kostnadene for utvidelse varierer etter type visum. Hvis man gjør endringer på visum i annen by enn man ankom landet blir det ofte dyrere grunnet byråkratiet!

Single-entry kan ikke lenger endres til multi-entry når man er i Vietnam.

Hvis man har familietilknytning til landet kan man få permanent oppholdskort (PRC – Permanent Residence Card) som er gyldig i tre år før den må fornyes.

Nordmenn som reiser til Vietnam vil ved ankomst få 15 dager visumfritak. Merk at visumfritak kun gjelder hvis man ankommer Vietnam med fly. Det kan også søkes om 30 dagers turistvisum, elektronisk søknad HER.

For nordmenn kan vi også søke om elektronisk visum inntil 3 måneder ME (multi-entry) HER.

Når det gjelder visum til Vietnam advares det mot ulike nettsteder som svindler søkerne. Man bør sjekke på forhånd for å være sikker ved søknader på nett. Linkene i artikkelen er kun fra offisielle nettsteder.

Visumsregler kan endres og for nøyaktige regler må man sjekke status når eventuell søknad er aktuelt.

Turisme

Vietnam har en jevn økning i antallet turister fra hele verden, men fortsatt ikke de store mengdene i forhold til en del andre land i regionen. Årets første 6 måneder ble landet besøkt av 8480993, en økning på 7,5% i forhold til året før. Antallet nordmenn som har ankommet Vietnam i dette tidsrommet er 14509, en økning på 8,5%. Flest besøkende kommer fra land i regionen med Kina og Sør-Korea som de desidert største gruppene. Topp 29 finner du HER.

Landet har mange destinasjoner av interesse og flere steder finnes på UNESCO sin liste over verdensarv.

Mer bakgrunn om landets turisme finner man hos Vietnam National Administration of Tourism.

Internett:

Høye hastigheter er vanlig i de større byene og det bygges stadig ut bedre nett i hele landet. Man må være oppmerksom på at sider som er kritiske til myndighetene kan blokkeres. Sensur er ikke uvanlig og arrestasjoner skjer. Trafikk overvåkes, også på internettkafeer.

Mobiltelefoni

Det er 4 store mobiloperatører og anskaffelse av SIM-kort er rimelig. Det er mange pakker å velge blant og i dag er stort sett det viktigste for både fastboende og turister gode datapakker. HER kan du lese mer om pakker og tilbud hos de ulike operatørene.

Som i mange andre land er det påkrevd å fremvise pass ved opprettelse av SIM-kort.

Sikkerhet:

Relativt trygt. Tyveri er vanlig, også svindel som involverer taxi, visum og veldedighet. Trafikken er enorm, spesielt i de store byene så det er anbefalt å ha forsikring som dekker ulykker.

Eiendom:

Utlendinger kan ikke eie land i Vietnam.

Det er mange utleieboliger tilgjengelig for kortere og lengre perioder. Et greit og oversiktlig nettsted finner du HER.

Vann:

Vann fra kranen kan generelt ikke drikkes. Det kan være en fordel med vannrensing/-filtrering til bolig. Vann på flasker/dunker er rimelig.

Klima:

Vietnam er et langstrakt land med ulike klimasoner. Generelt er den beste tiden for å unngå regn april/mai og oktober/november.

  • Sør (fra Ho Chi Minh til Phan Thiet)

I sør er det varmt året rundt og det er to årstider: regntid og ikke regntid. Regntiden varer fra may til oktober og man kan forvente daglige regnbyger. Det er lett å forutse regnbyger og de er normalt ganske kortvarige. Den tørreste tiden fra november til april er generelt solfylt og har høy luftfuktighet.

  • Senter (fra Nha Trang til Hue)

Området er store deler av året solfylt, men november og desember kan det være mye regn. Dalat som ligger på 1500 meter er kaldere enn kysten, spesielt november til mars. Danang og Hue kan begge ha tyfoner fra midten av oktober til midten av desember når det blir kaldere, mer skyet og regn.

  • Nord (fra Hanoi til Sapa)

Sommeren varer fra mai til oktober med temperaturer i området 30-35 grader med noen dager kraftig regn. Temperatur om vinteren (desember til mars) ligger gjerne i området 10-15 grader. Februar og mars er det mye overskyet og fuktig med regn.

 

Risterasser Vietnam
Risterasser Vietnam – foto fra Pixabay

Transport

Å reise mellom de store byene er stort sett enkelt med god infrastruktur. Skal man reise i mere rurale strøk er standard på veier og kommunikasjon dårligere.

Buss og tog er både billig og enkelt. I tillegg finnes det mange lavkost flyselskap som trafikkerer landet.

Når man tar taxi bør man være påpasselig med hvilke selskap man velger. Tjenesten Grab kan absolutt anbefales i Vietnam.

Levekostnader

En god sammeligning av levekostnader kan finnes på siden Numbeo

World Data kan vi se på levekostnader og kjøpekraft relatert til gjennomsnittsinntekt. Her ligger Norge på 5.-plass med 131 mens vi finner Vietnam på 66.-plass med 49,9. Referanse er USA som er satt til 100.

 

Forhold man må tenke på ved eventuell flytting

  • Skatteavtale

Det er inngått skatteavtale mellom Norge og Vietnam som ble satt i kraft 14.04.1996. Ved bosetting i Vietnam er landet også bundet av de norske reglene om kildeskatt på 15%. Beregning av skatt i Vietnam kan gjøres etter disse ratene publisert hos HTSC Bank. Man kan også lese mer om skatt på siden Access Vietnam hvor det finnes informasjon om blant annet fradrag og ikke skattbare inntekter.

  • Forsikringer

Ved flytting til fremmede land bør man sørge for at man har forsikringer som dekker lange opphold utenlands. En artikkel hos Ten Zing forteller om 10 ting man bør tenke på når det gjelder forsikring. Det finnes mange tilbydere, både lokalt og internasjonale, men de internasjonale gir generelt bedre dekning hvis noe skjer.

  • Opparbeidede rettigheter fra Norge

Hos NAV finner man nærmere informasjon: Opphold i utlandet og folketrygden

 

Forrige artikkelIconSiam – nytt kjøpesenter i luksusklassen åpner i november.
Neste artikkelVPN for reisende og fastboende utenlands