Mange reisende i alle aldersgrupper har jo etterhvert gjort seg avhengige av mobil og når de reiser kan det være et veldig godt verktøy. Fra planlegging og under reisen er smartmobilen et nyttig hjelpemiddel. Destinasjoner blir søkt opp og reiseruter bestemt med pc og mobil. Stadig færre benytter reisebyrå.

© Asianet.no – Designed by Aleksandr_Samochernyi / Freepik

Avanserte mobiler med gode skjermer kan i dag utføre mange oppgaver. De senere årene er også mobilene for mange blitt deres hovedkamera. Vi vil her ikke gå inn på bruken av mobil som kamera.

Utvalget av apper er stort og de kan hjelpe deg med alt fra planleggingen av turen til du er hjemme igjen. Flere av appene tilbyr både søk etter fly, hotell og leiebil, men her er de allikevel kategorisert der de mest benyttes av mange.

Tripsadvisor Tripadvisor

Et av de mest brukte nettstedene for planlegging av reiser. Tidligere var det mye falske anmeldelser så man kan gjerne ha en sunn skepsis til hvordan man leser der. Dette ser heldigvis ut til å være noe Tripadvisor har bedre kontroll på og som aktiv bruker av Tripadvisor kan de absolutt anbefales.
Ved å være innlogget på dine enheter kan du fullt ut planlegge både hotell og attraksjoner hjemme fra pc for så å synkronisere alt til mobilen din så du har oversikt på tur. Du får oversikt over hoteller, spisesteder, attraksjoner med mere. Tripadvisor har de siste årene også satset hardt på bestillinger på overnatting via app og nettsted i konkurranse med mange andre bookingapper. Brukt riktig kan Tripadvisor fortsatt være blant de mest nyttige stedene for innhenting av gode tips for turen.
Android / iOS

XE Currency Converter XE Currency Converter

Pengene vil vi gjerne ha kontroll på og for oppdatert informasjon om valutakurser er denne en av de mest anerkjente appene.
Android / iOS

TripCase Tripcase

Dette er en app som gir deg samlet oversikt over billetter og ulike informasjon i en app. Gode erfaringer med denne tilbake til 2010 gjør at den virkelig kan anbefales. Når du har mottatt billetter elektronisk videresender du bekreftelser (minus eventuelle vedlegg) og flyreisene dine kommer rett på plass i appen. Du kan også manuelt legge til ting som overnatting, bussruter, leiebil med mere. Underveis kan du få oppdateringer om flyvningene dine; endringer, gate med mer.
Android / iOS

Flysøk

I dag kan det ofte være greit å bestille billetter direkte hos flyselskapene, men både Momondo og Skyscanner gir deg god oversikt over gunstige priser. I Norge brukes Finn.no mye, men i appen til Finn kan du ikke søke direkte etter flypriser og blir overført til nettleser så derfor er ikke den tatt med.

Momondo Momondo

Android / iOS

 Skyscanner

Android / iOS

 Expedia

Android / iOS

Kan som flere søke på kombinasjoner og er den eneste som undertegnede har gode erfaringer med når det gjelder bestilling av både fly og hotell samlet.

Hotell og overnatting:

Søk, få gode tilbud, oppnå bonusovernattinger. De store søkemotorene for hoteller kan med letthet finne ledige rom og gi deg oversikt over priser. Noen gang kan det uansett være lurt å sjekke direkte med hotellet hvilken pris de kan gi. Det er ikke alltid at søkemotorene er best på pris.
Airbnb blir stadig mer populært for folk som leier ut selv, men man må være oppmerksom på at i enkelte land finnes det restriksjoner på hva som er tillatt.

 Agoda

Android / iOS

 Hotels.com

Android / iOS

 AirBnB

Android / iOS

Booking Booking.com

Android / iOS

Flyinformasjon:

 Avinor

Siden de fleste av oss starter reisen i Norge så nevnes denne fra Avinor først. Den gir oversikt over avgang og ankomst fra de flyplassene Avinor drifter i Norge og viser samme informasjon som på skjermene på flyplassene med kontinuerlig oppdatering av informasjonen.

Android / iOS

Flyselskapenes egne apper

Brukes til både bestillinger, oversikt over billetter og eventuelle bonuspoeng.

 SAS

Android / iOS

 Norwegian

Android / iOS

 Emirates

Android / iOS

 Qatar Airways

Android / iOS

 Thai Airways

Android / iOS

 Air Asia

Android / iOS

Illustrasjon – Asianet

Transport på bakken

 Grab

Asias svar på Uber, som i tillegg har kjøpt Uber Asia. Grab er til stede i mange land i Asia og fremstår som en solid og god tjeneste. Der Uber fikk veldig stor motstand har Grab nesten sklidd «under radaren» i kampen mot ordinære taxitjenester. De er konkurransedyktige på pris; du vet hva du skal betale allerede før turen din og du kan også gi tilbakemeldinger om hvordan sjåføren var. Mange ordinære taxier har etterhvert knyttet seg til Grab med de kravene de stiller. Du kan velge mellom ulike kategorier kjøretøy.
Grab har også andre tjenester som matlevering og motorsykkeltaxi.

Android / iOS

DLT Taxi OK  DLT Taxi OK

Appen er utgitt av Department of Transport. Taxier som benytter seg av denne for å få turer må tilfredsstille en del krav som skal gjøre sikkerheten bedre for passasjerene. Med denne appen kan du også reise miljøvennlig i Bangkok hvis du bestiller tur med deres nye el-taxier. Les mer om disse i denne tråden på forumet.

Android / iOS

Skytrain Bangkok

I den tette trafikken i Bangkok er Skytrain og MRT kanskje beste og raskeste måte å ta seg frem på. Her er to gode alternativer for å få oversikt over både ruter og billettpriser.

BTS Skytrain BTS Skytrain

Android / iOS

Bangkok_Metro_Guide  Bangkok Metro Guide

Android / iOS

Navigasjon/kart:

 Google Maps

Google Maps er nok det beste online kartverket til reisende, ulempen er at man ikke kan lagre større kartområder av gangen og dermed må være online. Å være online drar datatrafikk fra ditt mobilabonnement og det er ikke alltid dekningen gir god nok hastighet. For mange er Google Maps et uvurderlig hjelpemiddel på tur. Knyttet opp mot Google sine tjenester kan de gi deg informasjon som ingen andre klarer.

Android / iOS

 Here

«Here WeGo» hadde i sin tid utspring fra Nokia Maps og har lang erfaring i navigasjon på mobil. De lanserte dette allerede før vi så dagens smartmobiler. En av de store fordelene til Here WeGo er gode offline kart som kan lastes ned i sin helhet til mobilen slik at man minimerer datatrafikken. Here WeGo har gode og detaljerte kart. Man kan velge å være online til tross for at man lastet ned kart og en av de store fordelene er veldig god trafikkinformasjon.

Android / iOS

Mat og drikke:

Wongnai  Wongnai

Thailands svar på Yelp med over 1 million nedlastinger. Har oversikt over restauranter med anmeldelser i Bangkok, Chiang Mai, Pattaya, Hua Hin med flere. Hos Wongnai er det et flertall kvinner som har registrert seg og skriver anmeldelser.
Finnes med thai og engelsk brukergrensesnitt.

Android / iOS

Det er selvsagt mange andre apper som er relatert til reiser som ikke er nevnt her og det er tatt med et utvalg som det er gode erfaringer med.

Har du noen tips til apper som bør med på en slik liste så skriv noen ord i forumet om hva du anbefaler.

 

Forsideillustrasjon: © Asianet.no – Designed by Cosmo-Studio / Freepik

Forrige artikkelUnge kinesere: 80% økning på reiser
Neste artikkelIconSiam – nytt kjøpesenter i luksusklassen åpner i november.