Phuket, Krabi og Khao Lak er blant de mest populære destinasjonene for solhungrige nordmenn på tur til Thailand. Det er kanskje ikke så rart. Ikke bare finnes noen av landets flotteste strender og øyer i dette området. Det er også gode muligheter for trekking i frodige regnskoger.

Det idelle er kanskje å fly til Phuket og ta en taxi opp til Khao Lak. Derfra kan Similan-øyene utforskes. Ta deretter en taxi til Phuket. Bruk en håndfull dager for å se noen av Thailands flotteste strender. Ta så ferga til Phi-Phi, Koh Yao Noi eller Koh Yao Yai. Eventuelt kan Railey Beach, Koh Hong, Ko Poda og Chicken Island utforskes med Ao Nang som base. Hva med den nesten øde Bamboo island like utenfor Phi-Phi? Det er en av de mest billedskjønne øyene jeg har vært på. Fra Ao Nang er det enkelt å hoppe på ferga til Koh Jum eller Koh Lanta. Derfra går det ferger videre til mindre turistifiserte øyer i Trang, som Koh Lipe, og videre nedover mot Malaysia.

Det mangler ikke på muligheter i denne delen av Thailand.

Problemet med reiseruta over er selvfølgelig at den tar tid. Den er også stressende. Når ferien endelig er i boks kan det være ålreit å tilbringe et par uker i fred og ro.

I denne artikkelen skriver jeg litt om de tre vanligste destinasjonene for nordmenn i Thailand. Både Phuket, Khao Lak og Krabi befinner seg noen korte taxiturer unna to flyplasser. De tre stedene lar seg enkelt kombinere med en mindre stressende variant av forslaget over. Men selv om Khao Lak, Phuket og Krabi ligger forholdsvis nære hverandre, er det tre veldig ulike destinasjoner. Det er også verdt å merke seg at dette området først og fremst bør besøkes i høysesongen. Det er ingenting i veien for å besøke for eksempel Phuket også i den norske sommerferien, men store bølger og sterke strømninger på denne tiden av året kan gjøre svømming ved flere av øyas mest populære strender risikabelt. Med høysesongen menes omtrent midten av november til midten av mars.

Patong Beach i juni. Høye bølger og sterke strømninger resulterer i mange drukninger hver eneste sommer.

Phuket

Alle har hørt om Phuket. Alle som har vært der har en mening om Phuket. Mens noen omtaler øya som ren idyll, omtales den av andre som østens svar på Mallorca. Phuket har noe for alle, og det meste som sies om øya er sannsynligvis riktig. Alt etter i hvilket perspektiv man ser øya, og hvor på øya man tilbrakte ferien.

De mest populære destinasjonene på Phuket er Patong Beach, Karon Beach og Kata Beach.

Patong

Patong er den desidert største av de tre byene. Bak omtrent halvparten av den fire kilometer lange stranda ligger en trafikkert vei. Dette er verdt å merke seg når man velger hotell og vil ha kort vei til rolige deler av stranda.

Patong Beach. Dette bildet er fra 2015. Solsengene var fjernet fra øyas strender. De er nå tilbake. Men uten solsengene var det rett så idyllisk også på Patong Beach.

 

Når Thailands beste strender med jevne mellomrom kåres av reisemagasiner og bloggere, kommer ofte Patong Beach godt ut. Dette skyldes sannsynligvis at langt fra alle er ute etter rolige strender uten tjas og mas. Noen vil ha aktiviteter. De vil ha mye mennesker rundt seg. For disse kan Patong Beach være det perfekte reisemål. For dersom du er glad i vannscootere, hoppeslott i vannet, parasailing, bananbåter og vannski, er Patong stedet. Vil du ligge på en solseng og bli servert mat og drikke uten å lette på rumpa mens du gjør unna årets innkjøp av kjoler og Singha-trøyer med en iskald flaske Chang stående i sanda mens du pruter, kan Patong være selve himmelen.

Men før noen vurderer strandas betalte aktiviteter vil jeg anbefale alle å lese denne artikkelen om scams på Phuket.

Selv ville jeg aldri i verden leid for eksempel vannscooter på Patong Beach. Til det er faren for å bli svindlet for stor.

Patong Beach i 2017. Solsengene er tilbake.

Stranda er helt ålreit. Den er verken fantastisk eller dårlig. Det er også mulig å finne rolige områder. Spesielt på enden i retning Kalim.

Det er likevel litt vemodig å tenke på hvor fantastisk denne lagunen må ha sett ut før Patong vokste ut av sine proposjoner.

Hvem er Patong for? Vel. Jeg vil ikke anbefalt Patong for familier med barn. Gatene er sterkt trafikkerte. Deler av utelivet er utagerende. Men igjen: Dette er individuelle preferanser. Ankommer du direkte fra bibelbeltet vil du kanskje tro du har tråkka inn i selveste Babylon når du tar dine første skritt inn i Bangla Road. Andre vil hevde at himmelen består av nettopp vannscootere, billig sprit og lettkledte kvinner som ikke alltid er kvinner.

Inngangen til Soi Seadragon i Bangla Road.

Samtidig ligger byen strategisk plassert omtrent midt på øya. Det gjør den til et glimrende utgangspunkt for videre utforsking av Phuket. Bo i utelivet – søk dere til mer idylliske strender på dagtid. Det er også viktig å nevne at Patong er en forholdsvis stor by, og den er langt mer enn diskoteker og bråkete barer med kvinner som kaller deg hansom man. Enten du vil ha en rolig stråhyttebar, en drink i bølgesuset, Bangla Roads infernalske kaos eller diskoteker som er åpne til det blir lyst, finner dere det i Patong.

Karon

Karon ligger drøye ti minutter i bil syd for Patong. Stranda er ren, pen og lang. Det er strandaktiviteter også i Karon, men ikke i nærheten av like mye som i Patong. Bak den rundt fire kilometer lange stranda ligger det spredte hoteller. Det er betydelig roligere i Karon enn i Patong, men det populære strandstedet mangler verken restauranter eller barer.

Solnedgang på Karon Beach.

Hvem er Karon for? Tja. Alle. Men foreldre skal være oppmerksomme på at det klare vannet fort blir dypt. Karon er nok derfor best egnet for foreldre med barn i svømmedyktig alder.

Gjestene i Karon er hakket eldre og hakket mindre ute etter å feste natta lang enn hva tilfellet ofte er blant mange som velger å bosette seg i Patong.

Men dersom noen vil ta den helt ut en kveld ligger Patong kun ti minutter unna.

Kata

Kata gror sammen med Karon, men mens Karon Beach er en lang strand med spredt bebyggelse bak, er det langt mer kompakt i Kata. Den langgrunne stranda gjør Kata Beach godt egnet for barnefamilier. Kata Beach er sannsynligvis den mest barnevennlige stranda på Phuket. Den har til og med en egen Dino-park. 

Fra Kata Beach har man enkel tilgang til tre strender. Karon Beach på nordsiden, Kata Beach, og Kata Noi Beach i syd. Alle tre strendene holder høy kvalitet, men spesielt Kata og Kata Noi Beach blir lett folksomme i høysesongen. Karon Beach er så lang at det sjelden vil være problematisk å få en del av stranda nesten for seg selv.

Kata Noi Beach. En idyllisk strand sør for Kata Beach.

Spesielt Karon og Kata er destinasjoner som minner litt om Syden. Menyene står ofte på svensk og russisk. De skandinaviske flaggene er synlige. Om kveldene er det ofte liveband og allsang fra glade svensker som aldri ser ut til å få nok av å synge Who The Fuck is Alice til de blir hese.

Men dersom dette ikke er noe man ønsker er det enkelt å slippe unna. Igjen: Disse stedene har noe for alle.

Det er selvsagt mulig å bo andre steder på øya, og jo lengre unna man kommer Patong, Karon og Kata, desto roligere blir det.

Negativt om Phuket:

Det er ikke uten grunn at Phuket er berykta for mer enn paradisstrender. Scam-artikkelen skrevet av tdr bør derfor leses av alle som skal besøke øya.

Taxi er dyrt på Phuket. Det er synd. Phuket er tross alt en øy som bør utforskes, men det krever transport.

Tips:

Tips nummer 1. Utforsk øya. Ta en dag på noen av øyas beste strender. Dersom dere finner en hyggelig taxisjåfør med ålreite priser: Be om nummeret. Bruk ham hele turen. Bra for dere. Bra for ham.

Tips nummer 2: Ikke kjøp dagsturer på hotellet. De samme turene kan sannsynligvis kjøpes til halve prisen 50 meter nede i gata. Turene selges nærmes overalt, og konkurransen er høy. For en familie på fire blir det fort mye penger å spare.

Like etter take off fra Phuket internasjonale flyplass. Landskapet er fantastisk.

Khao Lak

Khao Lak ligger i underkant av to times kjøring nord for Phuket. Området består av flere mil med strandlinje. Mye av denne er nesten uberørt. Det ligger noen spredte områder med restauranter og småbutikker langs hovedveien et stykke bak stranda, men ingenting ligger tett som på Phuket.

Khao Lak er et sted for avslapping. Bading. Øyturer. Dersom du er ute etter å feste halve natta vil du sannsynligvis få problemer med å finne steder som holder åpent særlig lenge etter midnatt.

Tidlig morgen på stranda i Khao Lak.

Khao Lak er suverent for småbarnsfamilier og alle som vil slappe av. Det er lang fra stranda og opp til veien. Det er således ingen sjenerende motorstøy. Mens det på Phuket er solsenger og selgere nesten overalt, er strendene i Khao Lak så å si tomme for både solsenger og selgere. Jeg skriver så å si, men jeg tror aldri jeg har sett en selger på stranda i Khao Lak. De få solsengene jeg har sett har vært tilknyttet resorter.

Koh Tachai. En av Similan-øyene. Dette er paradis.

Prismessig: Mat og drikke er rimeligere enn på Phuket, men mens det på de store stedene på den populære øya er lett å finne enkle, gode og rimelige rom, er det den mer kostbare resort-typen som dominerer i Khao Lak.

Tips:

Snorkling ved Similian-øyene. Dette er sannsynligvis landets flotteste område for undervannsaktiviteter. På en av turene våre stoppet speedbåten midtsjøss på det rolige vannet mens vi nøt synet av en flokk delfiner. Etterpå snorklet vi med skilpadder. Hai og barrakuda møtte vi også.

Dette er tatt med et rimelig undervannskamera utenfor Phi-Phi Island i 2008. Bildet yter således ikke virkeligheten rettferdighet.

Krabi.

Krabi er en stor region som også omfatter Phi-Phi-øyene og Koh Lanta, men på fastlandet er det Ao Nang som er det mest populære stedet. Ao Nang er en forholdsvis turistifisert by. I høysesongen er byen spesielt populær blant turister fra Skandinavia. Det tar ca. 40 minutter å kjøre fra flyplassen i Krabi til Ao Nang.

Nopparat Thara Beach. En veldig langgrunn strand. Noen ganger må man gå 100 meter for å få vann til knærne. Her er det lavvann. De som ikke vil bo i Ao Nang by kan med fordel bo bak Nopparat Thara-stranda. Denne er langt mindre utbygd enn Ao Nang, og dermed betydelig roligere.

Fra Ao Nang har man enkel tilgang til to strender. Nopparat Thara Beach og Ao Nang Beach. Ingen av strendene er fantastiske. Fantastiske er derimot øyene og strendene i umiddelbar nærhet. Det er for disse man besøker Ao Nang. De som er ute etter en paradisstrand rett nedenfor hotellet har derfor valgt feil by.

Med longtailbåter kommer man seg enkelt til steder som Railey Beach, Phra Nang Cave Beach, Koh Poda, Koh Hong og Chicken Island.

Her er en liste over populære øyer og strender i området.

Longtailbåtene ligger alltid klare for å frakte turister til omkringliggende øyer.

Med Ao Nang som base er det enkelt å ta noen netter på Koh Phi-Phi, Koh Yao Yai, Koh Jum eller Koh Lanta. Koh Lipe og øyene ned mot Malaysia er også innenfor rekkevidde.

Koh betyr forresten øy, dersom noen skulle lure på hvorfor det står Koh foran så mange stedsnavn.

Tips:

Tips 1: Lei en longtailbåt for en dag. Da kan dere dra hvor dere måtte ønske. Fordi området er stort og øyene mange, er det sjelden overbefolkede strender blir et problem. Kanskje med unntak av Railey Beach og Phra Nang Cave Beach, men før Raileys ungdommelige turister og backpackere står opp når det nærmer seg lunsj, er det mulig å oppleve strendene uten alt for mange mennesker.

Tips 2: I løpet av dagen kommer det en del dagsturturister til de mest populære øyene. Hvis dere vil unngå disse kan det være en ide å besøke øyene/strendene om morgenen eller på ettermiddagen.

Koh Poda. Øya ligger rundt 20 minutter i longtailbåt rett utenfor Ao Nang.

Shopping:

Strandting kan enkelt handles i både Khao Lak, på Phuket og i Krabi. T-skjorter, shortser, solbriller, håndklær, osv. Men dersom noen i reisefølget er ute etter å fornye den norske garderoben er det få andre muligheter i dette området enn Phuket. Her finnes informasjon om kjøpesenteret Jyngceylon i Patong.

Mat:

En tur til Thailand blir aldri den samme uten Tom Yum Goong.

Thaimaten på turiststedene er ofte tilpasset turister. Det er likevel ikke noe problem å finne god mat på samtlige av disse stedene.

Snakk med de lokale. Bruk Tripadvisor. Er vestlig mat greia er det intet problem å finne det i Thailand. Hotellenes restauranter er gode til frokost, men de øvrige måltidene bør inntas andre steder. Med et hederlig unntak for Bangkok vil jeg hevde at 90 % av hotellmaten jeg har spist i Thailand er både overprisa og nitrist.

Trygghet:

Thailand er generelt et trygt land for turister, men bruk hodet. Ikke glem at du er i et fattig land. Vær spesielt aktsomhet ved bruk av motoriserte kjøretøy. I følge WHO er det kun i Libya trafikken er farligere enn i Thailand. Dersom du ikke er en dreven sjåfør og kjenner det lokale trafikkbildet godt, anbefales det derfor at du ikke leier moped i det hele tatt. Thailand har også problemer med narkotika, og straffene er strenge. Hold dere derfor langt unna alt som lukter av ulovligheter. Spesielt i Patong er det vanlig å bli tilbudt dop.

Til slutt: Blant disse tre er Krabi min favoritt. Med Ao Nang som utgangspunkt liker jeg å ta noen netter på øyene i nærheten. Khao Lak er på sin side en fantastisk destinasjon på dagtid, men det kan bli litt for stille om kveldene. Phuket er en tidligere favoritt, men jeg synes øya har forandret seg til det verre. Det er så mye mennesker overalt. Svært innpåslitne selgere som ikke tar nei for et nei. Dette er spesielt plagsomt om kvelden. Når den samme selgeren er avvist for femte gang på en time, og det alltid står en ny selger linet opp, er det vanskelig å beholde smilet.

Thailand er et fantastisk ferieland. Maten er god og rimelig. Befolkningen er vennlig og imøtekommende. Det er enkelt å ha noen trivelige uker i Thailand. Det være seg om du er ute etter fest og moro, rolige dager i palmesus eller på oppdagelsesferd blant templene i Chiang Mai.

God tur!

Hva er ditt favorittsted ? Kom gjerne med tips under! Og lurer du på noe: Spør. På Asianet.no er det et bredt mangfold av mennesker som på ulike måter kjenner Thailand godt.

Tekst og bilder av Noodle.

Forrige artikkelIsaan blant de beste reisemålene 2017
Neste artikkelEn stille helt blant Karen-folket nord i Thailand