Tirsdag denne uken vedtok myndighetene i Thailand en lov som forbyr bruk av solkrem med skadelige ingredienser i marine nasjonalparker.

Korallrev Thailand.
cc-lisens Pixabay

Solkrem som inneholder oxybenzone, octinoxate, 4-methylbenzylidene camphor eller butylparaben er det som er ilagt forbud mot.

Disse stoffene ødelegger korallrev, forhindrer reproduksjon og bleker korallrevene i havet har forskning vist.

Mange tenker på korallrevene som en slags formasjon av stein, men korallene er levende og voksende organismer. Den vokser maksimalt med opp til 2 cm i året, men kan ofte vokse med kun 0,3 cm i året.

Dette betyr at de revene som blir skadet trenger lang tid på å gjenopprettes. Mange av revene kan være tusener av år gamle.

Korallrevene dekker ikke områder på mer en 0,1% av havets arealer (ca størrelse som Frankrike), men har allikevel 25% av havets arter.

Skader på revene kan i verste fall være uopprettelige og i andre tilfeller kreves det særdeles lang tid før skader reverseres.

Forskere har estimert at halvparten av verdens korallrev har blitt drept de siste 30 årene og at hvis det fortsetter i samme tempo uten at tiltak gjøres vil 90% være døde i løpet av neste århundret.

I 2018 stengte den velkjente stranden Maya Bay for besøkende grunnet skader på korallrevene.

Flere steder i verden som Hawaii og Palau i Stillehavet har vedtatt tilsvarende restriksjoner.

Brudd på disse nye lovene kan bli straffet med bøter opp til 100000 Baht.

 

 

Kilder:

Wikipedia og diverse nyhetssider

 

Forrige artikkelMichelin Guide Thailand 2020 er lansert
Neste artikkelThailand kåret til verdens 3. beste land for reisende