Tirsdag denne uken vedtok myndighetene i Thailand en lov som forbyr bruk av solkrem med skadelige ingredienser i marine nasjonalparker.

Korallrev Thailand.
cc-lisens Pixabay

Solkrem som inneholder oxybenzone, octinoxate, 4-methylbenzylidene camphor eller butylparaben er det som er ilagt forbud mot.

Disse stoffene ødelegger korallrev, forhindrer reproduksjon og bleker korallrevene i havet har forskning vist.

Mange tenker på korallrevene som en slags formasjon av stein, men korallene er levende og voksende organismer. Den vokser maksimalt med opp til 2 cm i året, men kan ofte vokse med kun 0,3 cm i året.

Dette betyr at de revene som blir skadet trenger lang tid på å gjenopprettes. Mange av revene kan være tusener av år gamle.

Korallrevene dekker ikke områder på mer en 0,1% av havets arealer (ca størrelse som Frankrike), men har allikevel 25% av havets arter.

Skader på revene kan i verste fall være uopprettelige og i andre tilfeller kreves det særdeles lang tid før skader reverseres.

Forskere har estimert at halvparten av verdens korallrev har blitt drept de siste 30 årene og at hvis det fortsetter i samme tempo uten at tiltak gjøres vil 90% være døde i løpet av neste århundret.

I 2018 stengte den velkjente stranden Maya Bay for besøkende grunnet skader på korallrevene.

Flere steder i verden som Hawaii og Palau i Stillehavet har vedtatt tilsvarende restriksjoner.

Brudd på disse nye lovene kan bli straffet med bøter opp til 100000 Baht.

 

 

Kilder:

Wikipedia og diverse nyhetssider

 

10 KOMMENTARER

  1. Selv bruker jeg en beskyttelse med faktor 190. En bommulstrøye med tilhørende longs. Disse har også tilleggseffekten at jeg blir nedkjølt når jeg kommer på land. En bakdel er at alle som vil se min ekstremt velltrimmede kropp må vente til solen har gått ned. :mrgreen:

  2. Får ikke vist på annen måte men du får bare slette dette svar.
    Det blir ståendes med grønn prikk som ulest innlegg.
    Tilegg Flytter seg ikke oppover listen heller etter jeg skrev ovennevnte.

    2021-08-09 08.01.59.png

5 of 10 comments displayed

View the Discussion

Logg inn for å legge igjen en kommentar