Uansett hvor man reiser i verden er det er mange feller reisende kan gå i og spesielt når man er på første tur til ulike land.

Phuket er ikke noe unntak og her er de vanligste fellene å havne i. De fleste av disse er også gjeldende for andre kjente destinasjoner. Det viktigste er å vise sunn fornuft og ikke takke ja til alt bare fordi du er i feriemodus.

 

 • Tuk Tuk og taxi

Tuk Tuk i Phuket er ikke som tuk tuk i resten av Thailand. Her er bilene stort sett små mini pick-up, oftest i fargen rød, med små bråkete motorer som tar deg rundt på øyen. Disse kjøretøyene er i utgangspunktet lite egnet til transport utenfor turistplassene. Det kuperte terrenget med mye bakker passer dårlig for de undermotoriserte tuk tuk´ene. Bare det er grunn nok til å holde seg unna.

I tillegg til undermotoriserte kjøretøy er sikkerheten langt fra det man bør forvente når man kjører lengre distanser. Ta heller en taxi om du skal lengre distanser, der sitter du tross alt bedre beskyttet.

For de som har forventninger om at tuk tuk er rimelig transport, spesielt når man tenker på hvordan det er i resten av Thailand, så er prisene mangedoblet i forhold til dette. Selv de korteste turene starter på 200 Baht.

Taxi på Phuket har sjelden fungerende taxameter, til tross for at det står at de skal ha det. Det er heller ikke uvanlig at dette er justert slik at det går raskere enn det skal. Mange skjuler taxameter i bilen, men det er der i tilfelle de får kontroller.

Taxi fra flyplassen i Phuket er også mangedoblet prisene i resten av landet, og hvis du setter deg i en taxi, pass på å avtale prisen først.

Når du drar fra flyplassen til hotellet ditt er det ikke helt uvanlig at sjåføren vil stoppe på en turistinformasjon eller forsøker si at hotellet ditt er stengt. Dette gjør han for at han får kommisjon fra turistinformasjonen som vil selge deg noe eller et annet hotell han heller kjører deg til. Hvis han stopper, bare bli sittende i bilen.

Patong Tuk Tuk
By (WT-en) Jpatokal at English Wikivoyage, CC BY-SA 3.0,

 

 • Juveler og edelstener

Det finnes gode butikker for dette i Thailand, men på turiststedene eksisterer de stort sett av en grunn; å dra mest mulig penger ut av turister.

Prisene er skrudd opp, kvaliteten langt fra det den bør være og også risiko for forfalskninger.

Det er ikke uvanlig at taxi og tuk tuk har samarbeid med disse og “tilfeldig” stopper innom for å vise frem den beste butikken for slikt. Ingen grunn til å tro på sjåføren, han kan få så mye som opp til 50 % kommisjon av det som eventuelt selges til de kundene han kommer med.

Man ser også at det er helt vanlig at turbusser med store grupper stopper utenfor disse butikkene.

Skal du kjøpte denne type varer så bør du gjøre undersøkelser på forhånd og ikke på en tilfeldig butikk anbefalt av en tuk tuk.

Perler
CC0 Creative Commons

 

 • Attraksjonen er stengt

Også en vanlig scam mange steder. Enten sjåføren din eller noen i nærheten forteller deg at stedet du skal til er stengt og anbefaler et annet sted. Også her er det kun en ting som gjelder, personen(e) får kommisjon. Personene nær attraksjonene du ønsker se fremstår som både velkledde, troverdige og høflige. Dette er godt organisert og nok mer vanlig i Bangkok enn Phuket.

 

 • Jetski

Lysten til en tur på jetski når man er på en flott strant i tropisk klima virker svært forlokkende. Normalt er det bare en fornuftig løsning på dette: Ikke lei jetski.

Her er det svært mye scam og det er ikke uvanlig at de krever store summer for små skader som koster noen få 100 Baht å reparere, og oftest kan det gjelde skader som allerede er der når du leier den.

Det finnes eksempler på at utleiere har avkrevd personer for beløp i størrelsesorden fra 10-20000 Baht og oppover til over 100000 Baht.

Å leie jetski er en risikosport i seg selv, og har utleierne sett seg ut et offer er de rask med å omringe de utsatte og er svært ufine.

Hvis du først skal leie jetski er det noen punkter du må passe på:

 1. Inspiser jetski´en sammen med utleier og ta bilder av denne. La for all del ikke noen fra utleieren passe på kamera ditt mens du er ute og nyter bølgene.
 2. Spør dem om forsikringer og se til at det står i leieavtalen. Etter loven skal de ha gyldig forsikring, har de ikke det er det bare å forlate med en gang.
 3. Ikke gi fra deg pass som sikkerhet. Det er ikke tillatt etter loven og ingen utleier kan kreve dette.
 4. Skulle du havne i en konflikt angående jetski kan man forsøke ringe turistpoliti på nr 1155, men enkelte steder tør ikke disse bistå når det gjelder jetski. En vanlig politimann som ikke er turistpoliti er ofte på utleieren sin side og får sin kommisjon. Ikke stol på han.
 5. Ikke lei jetski!

 

 • Motorbike leie (og noen andre problemer)

Også her gjelder noe av det samme som gjelder for jetski. Sørg for både inspeksjon av sykkel, sørg for at forsikringer er på plass, ikke gi fra deg pass mm

Hvis du skulle være så uheldig å skade sykkelen risikerer man at man blir avkrevd store summer av utleier. Dette for enkle ting som går på vedlikehold, motor starter ikke, flatt hjul mm.

Hvis du ringer utleier har han selvsagt sin egen anbefalte reparatør som tar høye priser når du kommer. Det er ikke nødvendig å benytte denne, det kryr av små verksted hvor de gjør reparasjoner for en rimelig penge. Benytt disse.

Du må også passe på at du har gyldig førerkort for kjøretøyet. For oss nordmenn betyr dette at vi må ha med internasjonalt førerkort utstedt av NAF.

Å kjøre i trafikken i Thailand er uvant for de fleste nordmenn. Trafikkbildet er vesentlig forskjellig og går på motsatt side av veien i forhold til hjemme.

Det er til tross for hvordan ting ser ut lover og regler å forholde seg til, og for all del: BRUK HJELM. Det er ofte kontroller med for oss lave bøter på 4-500 Baht. Men en bot beskytter ikke om uhellet skulle være ute. I tillegg bør man kle seg for å kjøre motorsykkel. Hvis man har en ulykke og faller av så blir det å gjøre vondt hvis man kjører i shorts og bar overkropp.

Skulle du komme ut for en ulykke, forsøk med en gang kontakte utleier, turistpoliti og konsulat.

Ha med ditt forsikringskort som viser at du har reiseforsikring, men ha alltid i bakhodet hvilke regler som gjelder for din forsikring. Mange dekker f.eks. ikke om du fører et kjøretøy som du ikke har gyldig førerkort for.

Alltid ha i det minste en kopi av viktige papirer som pass og kontaktinformasjon på deg.

 

 • Timeshare

Denne type scam har kostet mange mye penger og er oftere utført av folk med gode kunnskaper i engelsk og ikke sjeldent er det backpackere som utfører slik jobb for å spe på inntektene sin. Fremgangsmåten er ofte at de kontakter deg på gaten, gir deg et “lodd” som du garantert vinner på. Du må så møte på et sted til avtalt tidspunkt hvor det kjøres et knallhardt opplegg med innsalg. De selger deg en “eierandel” i en eiendom; hus, leilighet, båt. Vi har sett mange tilfeller i hvor nordmenn har blitt fralurt store summer på dette.

Det er heller ikke uvanlig at du på stranden kan bli oppsøkt av noen som bare vil ha deg til å svare på en spørreundersøkelse som fremstår som offentlig. Undersøkelsen er ikke offentlig, den benyttes av de samme folkene for å få vite mer om potensielle ofre og i tillegg har de nå kontaktinformasjon din som e-post og mobilnummer.

Dine time share andeler kan du benytte en viss tid årlig mot en alt for høy kostnad som du heller kan benytte til på å bo på ganske så dyre hoteller hvis du først skal tilbake til samme sted.

Hvis du møter noen som benytter denne fremgangsmåten er det bare å si nei takk og gå videre.

 

 • Skreddere

Kan du kjøpe gode skreddersydde klær i Thailand? Ja, helt klart. Risikerer du betale for mye? Absolutt.

Også her er det ikke uvanlig at tuk tuk eller taxi sjåføren din tilfeldig stanser et sted og en hyggelig herre kontakter deg og så er forsøket på å selge deg en dress i gang.

De kjenner alltid til den “beste” skredderen i området og skal sikre deg en god handel. Her ligger det kommisjon til både sjåføren og den hyggelige herren. Si nei takk.

Det finnes gode skreddere til konkurransedyktige priser mange steder i Thailand, det er bedre å sjekke opp på forhånd både priser og anbefalinger.

 

Skreddersydd dress
CC0 Creative Commons

 

 • Sex show

Alle har hørt om sex show i Thailand og går man i et barområde så er det ikke sjelden at man blir stoppet av en armada med folk som vil ha deg til å se “ping pong show”

Offisielt finnes ikke slike show, og politiet finner de aldri, men de er overalt i enkelte turistområder.

Du blir vist frem en meny med hva slags show du kan forvente, det står fri inngang og du betaler kun for drikke. Vel, en enkelt øl på et slikt sted kan raskt koste flere 1000 Baht. I tillegg kommer det gjerne jenter fra de ansatte som vil sette seg ved bordet ditt og ønsker en drink. Dette koster enda mer.

Enkelt tips: Hold dere unna!

 

 

12 KOMMENTARER

 1. En ting jeg har fått erfare er at man må være være varsom også når man avtaler pris på forhånd. 200, foreslo jeg til en fyr i Bangkok, hvorpå han holdt to fingre i været og nikket. I stedet for å sette meg av ved baren jeg skulle møte noen i Silom, stoppet han et par kvartaler unna, i en mørk bakgate. Jeg hadde holdt øye med Google Maps og visste at baren var et par hundre meter unna, og tenkte shit au og gikk ut. Utenfor tok jeg fram 200 baht, men han så bare dumt på meg, og påsto at vi hadde avtalt 2000 baht. Jeg satte meg på bakbeina, men ga meg raskt da han tok fram telefonen og begynte å ringe. Heldigvis hadde jeg 2000 baht på meg.

  Etterpå angra jeg skikkelig på at jeg ikke tok opp telefon selv. Latet som om jeg ringte en thaikjæreste med politifar eller noe sånt. Men det er vel litt risikabelt å spille det spillet når man egentlig er helt hjelpesløs.

  Så et tips til: aldri ta tuk-tuk alene om natta. I hvert fall ikke i Bangkok.

 2. Enig. Det beste er å holde seg unna Tuk Tuk. Banditter hele gjengen (Nesten)…..Jeg gikk nettopp forbi en gjeng eldre farangdamer i Silom i dag og overhørte diskusjonene om pris med en Tuk Tuk gjeng.. De ble tilbudt 30 baht for hele gruppen, så her var det snakk om 10 baht pr Tuk Tuk( 2 damer pr Tuk Tuk)….Men uansett om det er fristende å stoppe opp å forklare at det er lureri, så bør man bare gå videre.Jeg tror det vil være direkte helsefarlig å blande seg inn i slike diskusjoner.

  Forleden kveld satt jeg på en bar der jeg drakk med to irske menn. Stengetid nærmet seg og vi var alle godt påseilet, men en av irene var spesielt full….. Han hadde 5-6 damer rundt seg som hadde invitert han til å bli med på ” late night club”…..Jeg tok en prat med han og forklarte hva som kom til å skje…Ingen av damene hørte hva jeg sa, men de observerte at han gikk fra baren etter å ha snakket med meg…..Ja, damene ble forbannet, men jeg var ikke spesielt bekymret før noen av de skumle “security guardene” begynte å se stygt på meg.Uansett hvor mye jeg forklarte at jeg ikke sa noe til han fikk jeg til tilbake ” Him go after talk with you ”

  Ja, faranger blir loppet i Thailand, men det er vel også en måte å lære på…..Når det gjelder de damene i baren så gikk de glipp av penger/lønn pga av meg. Så i ettertid, så tenker jeg at uansett om det er svindel/tyveri/bedrageri det damene driver med, så har ikke jeg noe med dette å gjøre, og det beste er å ikke si noe som helst. Ihvertfall hvis man er i slike situasjoner som nevnt ovenfor.

 3. Den vanligste former jeg har blitt lurt med flere ganger, er når jeg bestiller billettpakke på diverse utsalgssteder, som ordner pakkeløsninger.

  Det kan være seg du bestiller pick up, og VIP buss, eller pick up, båt, videre transport, fly, og når man spesifiserer man vil ha taxi for seg selv og ikke slik slitsom multivan, pick up med oppsamlingsrunder som tar en evighet. Man blir lovet at det er skikkelig taxi, men når man blir hentet, så er det nettopp det man får. Ofte så havner man på oppsamlingssentraler, der man må vente, istedenfor å bli kjørt direkte til flyplassen. Ekstra slitsomt når ingen snakker engelsk, og man bare venter. Så nå ordner jeg alt selv, når jeg skal på lengre reiser. Prisen blir i verste fall den samme, men oftest rimeligere, og mindre styr.

  Foruten det så har jeg selv ikke opplevd å bli lurt enda, men sett en del jetski scam, nedslagninger i gata av falanger, oppga uoverensstemmelser angående barregninger, og bar damer med knuste ølsflasker og annet som skal ta typen fordi han er en Butterfly.

 4. Er det noen som kan forklare hvordan denne 30-bahts-scammen fungerer? For jeg skjønner ikke hvordan det kan lønne seg framfor å tjene penger på hederlig kjøring. De får disse bongene sine – men det er vel grenser for hvor mye de er verdt?

  Tuk-Tuk-kjøring i Bangkok er nesten en attraksjon. Selv synes jeg det er en skikkelig ålreit måte å komme seg rundt på om kvelden (når det ikke er for mye kø). Det er mange som har det sånn. Det er således synd at de ødelegger det som burde være pengeinnbringende med scams av denne typen.

  Jeg forstår bare ikke logikken. De må jo tjene mye mer på shuttle-turer fra A til B enn å kidnappe folk til ymse skreddere og gullsmeder for det jeg forstår er bensinbonger.

  Og hvem er det som går på denne “Grand Palace er stengt”-greia i dag? Det advares mot scams som dette på enhver reiseside om Bangkok. Men noen må det jo være, for de prøver seg hver gang jeg går forbi. Har til og med fått beskjed om at “Chinatown er stengt”, da jeg gikk den ti minutter lange strekningen fra Hualamphong, og en fyr stoppa meg og spurte hvor jeg skulle. Stengt pga holiday, sa han, men han kunne skaffe meg en tuk-tuk som kjørte meg til en bra restaurant. :D

5 of 12 comments displayed

View the Discussion

Logg inn for å legge igjen en kommentar