Lange reiser kan i seg selv være slitsomme og støy gjør ikke reisen noe bedre.

I de seneste årene har støydempende hodetelefoner og ørepropper blitt et vanlig syn. Slikt utstyr kan bidra til at reisene blir mye mer behagelig.

Hvordan virker støydempingen?

Prinsippet med aktiv støydemping er forenklet at en mikrofon tar opp lyd man oppfatter som støy og høyttalerene i hodetelefonen spiller av lyden i motfase. Når lyden i motfase spilles av kansellerer den det vi oppfatter som utvendig støy. Eller reduserer støyen kraftig.

Active Noise Reduction
Active Noise Reduction
Wikipedia Creative Commons lisens

 

Hodetelefoner eller ørepropper.

Det finnes både hodetelefoner og ørepropper med aktiv støydemping. Hva man foretrekker er en personlig preferanse. De ulike typene har også sine fordeler og ulemper.

Hodetelefoner

Fordeler:
 • Lavere avspillingsvolum
 • Lydkvalitet
 • Fokus
 • Kvalitet på støyreduksjon
Ulemper:
 • Portabilitet/vekt
 • Slitsomme å ha på lenge
 • Strømforbruk
 • Pris

Ørepropper:

Fordeler:
 • Portabilitet
 • Lettere å ha på ved trening
 • Pris
Ulemper:
 • Lydkvalitet
 • Risiko for hørselsskader
 • Tåler mindre

Erfaring med aktive hodetelefoner og støydemping.

Undertegnede har selv reist med et sett støydempende hodetelefoner fra Sony i over et tiår, men siste reiser hadde det utviklet seg en høyfrekvent pipelyd som gjorde disse ubrukelige. I tillegg relativt dårlig batteritid og effektivitet samtidig som de ikke var trådløse gjorde brukeropplevelsen slitsom. En stor fordel var dog AA batterier som var lette å bytte hvis man husket å ta med ekstra. De har uansett gitt mye valuta for pengene gjennom årene på tur.

Etter at det har vært mange flyreiser innenlands i år så vare behovet for nye hodetelefoner på plass og valget falt på modellen under. Ørepropper finner jeg slitsomme og vonde å ha i ørene i tillegg til at jeg har en tendens til å spille mye høyere med propper. En av grunnene til at jeg skrur mer opp i propper er illusjonen av bass, eller rettere sagt mangelen på bass.

Hvorfor denne modellen fra Sony?

Er særdeles fornøyd med disse. De er veldig bra både med tanke på lydkvalitet og støydemping.

Liker veldig godt at de tilpasser støydemping etter hvilke omgivelser man befinner seg i. Har fått testet de på buss, fly, flyplasser og tog. Perfekte når man er på reise.
Batteritiden har også vært meget bra. Den er oppgitt til 30 timer og etter over 20 timer lyttetid nå er det fortsatt 40% igjen.

Sony har også laget en app som fungerer upåklagelig på min Android mobil og iPad (dog litt knotete oppsett på sistnevnte).

Er de best av de jeg har hørt på lyd? – Antakeligvis ikke. Har en gang i tiden eid det som for mange var referansen på lyd direkte i øret; Stax «hodehøyttalere».Men som en hodetelefon når man er på reise har jeg bare positive ting å si om Sony´ene.

Sony har kommet med en ny modell, WH-1000XM5. Ville jeg opplevd den nye modellen som bedre? – Kanskje. Ut fra spesifikasjoner og omtaler er det detaljer som kanskje ikke er så lette å merke som er forbedret. Men når det gjelder valuta for pengene så kvalifiserer disse som et kjøp jeg nok neppe kommer til å være misfornøyd med. Anbefales!

 

Foto: Sony pressebilder og Foundry Co@Pixabay

OVERSIKT OVER TILBAKEMELDING
Lydkvalitet
8
Støydemping
9
Komfort
8
Batteritid
9
Funksjoner
9
Forrige artikkelThailand kåret til verdens 3. beste land for reisende
Neste artikkelMichelin Guide Thailand 2023
stoydempende-hodetelefoner-pa-reiseWH-1000XM4 – trådløse hodetelefoner med støyreduksjon Et godt kjøp med små forskjeller opp til ny modell.