For mange som oppholder seg utenlands kan en god VPN-tjeneste være svært nyttig. Mange regimer sensurerer ulike media og i tillegg sørger VPN for krypterte forbindelser slik at din nettverkstrafikk ikke kan oppfanges av noen med onde hensikter. Vi ser stadig vekk at våre medlemmer her inne ikke har tilgang til samme nyheter fra land i Asia som vi ser her hjemme. Dette er fordi nettsider blokkeres i mange land.

Hva er egentlig VPN?

På norsk kan vi oversette det med Virtuelt Privat Nettverk og hensikten med å benytte VPN er at aktører mellom bruker og nettsider ikke skal kunne fange opp trafikken din. En oppkobling med VPN sørger for en «tunnel» eller «punkt-til-punkt»-forbindelse fra bruker mot det nettstedet man besøker.

VPN
VPN

Hva er fordelene med VPN?

En forbindelse med VPN er kryptert slik at ingen kan se hva slags trafikk du har og hvor du er koblet opp. Dette gjør at du kan se nettsider som er sensurerte, bruke nettbank og andre sider med personlig informasjon uten at noen kan stjele informasjonen og også til å kunne endre lokasjon for tilgang til f.eks. mediainnhold som normalt ikke er tilgjengelig der man befinner seg.

Er VPN sikkert?

Det første spørsmålet er om man velger en leverandør man stoler på. Det er mange seriøse leverandører og erfaringer rundt leverandører tar jeg ikke opp her. Så lenge man benytter en god leverandør er man i utgangspunktet sikker, men når det er sagt stilles det spørsmål om hva leverandører i enkelte land gjør hvis de havner i en situasjon hvor de opplever juridisk press fra myndighetene.

VPN kan blokkeres!

Enkelte nasjoner blokkerer VPN-trafikk slik at du ikke kan benytte dette. Eksempelvis har Kina i perioder blokkert VPN slik at det ikke har vært mulig å bruke. I hovedsak blir større og kjente leverandører av VPN-tjenester mest utsatt for blokkering. For mange store internasjonale selskap er VPN nødvendig for kommunikasjon mellom kontorene i ulike deler av verden, mens kinesiske myndigheter ser helst at tjenesten med å tilby dette skal leveres av kinesisk kontrollerte selskap.

Noe av det som ofte kan skje når myndighetene forsøker blokkere VPN er at tjenestene oppfattes som trege å koble opp. De fleste appene til de store leverandørene vil automatisk endre både protokoller og tilkoblingspunkt til nettadresser som ikke er blokkerte, men dette tar tid.

Lokasjon

En av fordelene med VPN er at de kan gjøre at brukers IP-adresse registreres på en nettside slik at man «befinner» seg et annet sted enn man er. Dette gir så tilgang til innhold som man normalt ikke kan ha mulighet til å se.

Eksempel på dette kan være at man for Google registreres til å søke fra Norge mens man egentlig befinner seg i Asia. Det man må være klar over er at nettlesere lagrer cookies slike at det ikke nødvendigvis umiddelbart blir endringer på resultat hvis man kobler opp med VPN.

Det man kan gjøre her er å lukke nettstedet -> slette cookies for nettstedet -> starte nettleser på ny. Vil gjerne anbefale bruk av inkognitomodus ved søk, noe som finnes i alle moderne nettlesere.

Nettlesere på stasjonære plattformer med VPN

Opera:

Den «norske» nettleseren Opera har hatt innebygd VPN en tid. Å aktivere dette er lett.

Gå inn på innstillinger -> Funksjoner -> VPN

Når så VPN er aktivert i innstillingene kan man enkelt velge lokalisering og eventuelt deaktivere VPN i menylinjen.

Opera VPN

Google Chrome:

Bruker du denne så gå til Chrome nettmarked

Her kan du søke opp tillegget HideMe FreeVPN eller TunnelBear VPN som skal være blant de bedre gratistilleggene.

Andre nettlesere:

Det finnes også VPN-tillegg til andre nettlesere som Safari, Firefox og Edge. Disse har jeg ikke testet.

Hola VPN:

Denne finnes til alle plattformer, men det er bare en ting å si: Styr unna! Hola er kjent for å være notorisk upålitelig til tross for deres tilsynelatende gode hensikter. Måten den fungerer gjør at den både er treg og du kan risikerer at din IP-adresse benyttes av en annen Hola-bruker som benytter denne til kriminelle handlinger!

Mobile enheter:

For mange som er utenlands kanskje den viktigste delen å beskytte da man bruker mobil eller nettbrett hele tiden. Mange er ukritiske til å koble seg opp til gratis Wifi, mens dette er noe som virkelig er risikabelt med tanke på at noen med uærlige hensikter skal få tilgang til viktig informasjon. En ikke ukjent metode er å sette opp falske nettverk, gjerne med navn som gjør at de virker tilsynelatende uskyldige. Er man på en flyplass og ser «Airport Free Wifi» er det lett å anta at dette er flyplassens eget nett. Det er ikke alltid slik!

Free Wifi

Men, husk at også mobile enheter lett kan beskyttes med VPN. Det finnes egne VPN-apper akkurat som på stasjonære plattformer og de er lette å ta i bruk.

Opera for mobil har også innebygd VPN på Android.

Har gode erfaringer med Opera på stasjonær og mobil plattform og også her var Opera tidlig ute med å tilby VPN.

Last ned for: Android

Per nå har ikke Opera sin nettleser for iOS integrert VPN.

Apple iOS

Når det gjelder Apple sine produkter må man se etter egne apper som gir VPN-tjenester. Det finnes flere som sier de gir «gratis» VPN, men har ikke funnet en som holder det den lover. Det er alltid begrensninger; det være seg datamengde eller tid.

Det beste er å benytte kjente leverandører, og Nord VPN er kanskje den som skal være den beste for tiden.

Nord VPN lastes ned fra App Store: HER. Merk at den er oppført som «Gratis», men det er med begrensninger. For full nytte av den må man ha betalt versjon som kan kjøpes i appen. For beste tilbud på Nord VPN anbefaler jeg kjøp direkte fra deres egen hjemmeside: HER.

Eneste nettleser som visstnok leverer VPN på iOS er VPN + TOR Browser Private Web.

Tor Project ble lansert i 2002 for å kunne beskytte brukere mot overvåkning. Tor (The Onion Router) bruker avanserte protokoller og kryptering for å separere identitet og trafikk.

Begrensinger:

Det er viktig å huske på at en VPN-tjeneste i nettleser ikke nødvendigvis beskytter apper på de mobile enhetene mot tilgang på trafikk. De fleste av disse er nok krypterte, spesielt tjenester av offentlig karakter og banker hvor sikker pålogging kreves. Men det anbefales å ikke ta noen sjanser på å kun sikre seg via nettleseren på disse enhetene, men benytte tjenester som f.eks. Nord VPN.

En del nettsteder og -tjenester vil ikke nødvendigvis gi ønsket resultat på grunn av at din enhet også gir lokasjon via GPS. Dermed betyr IP-adressen ikke noe og nettsted vet fortsatt hvor du er.

Android: Fake GPS, denne har jeg selv benyttet mange år og fungerer utmerket.

iOS: Har ikke testet dette, men ser at det er mange apper i App Store hvis man søker på Fake GPS. 

Egen VPN-tjeneste.

Mange har i dag gode internettlinjer hjemme og mange kapable rutere har muligheten til å sette opp egen VPN. Hvis man gjør dette vil man kunne ha en VPN-tjeneste uavhengig av noen eksterne leverandører og er helt sikker på at ikke noe informasjon om  nettrafikken din vil utleveres til noen 3.-part.

Den mest vanlige leverandøren av åpne VPN-løsninger som ofte er mulig å kjøre på egne rutere er Open VPN. Open VPN er forholdsvis lett å sette opp og gir deg gratis og sikker VPN. En utfordring med å sette opp egen VPN-server kan være at man ikke har fast ekstern IP-adresse hjemme, men dette kan løses via en DDNS, Dynamisk DNS. Vet å sette opp dette vil IP-adresse automatisk oppdateres ved endringer og man trenger kun huske f.eks hjemme.dyndns.com.

Fingerprint

Beskytte seg selv

Uansett hvilke tiltak man tar med bruk av VPN og annet for både anonymisere seg selv eller andre årsaker er kanskje noe av det aller viktigste man gjør på nett å være kritisk til innhold. Ikke klikk på all slags linker. Mye av overvåkingen som man kan oppleve skyldes gjerne skript som uten brukers viten eller vilje installeres på enhetene. Det er viktig å sjekke for oppdateringer av både operativsystem og spesielt nettlesere. Andre apper er også viktige å holde oppdaterte. Bruker man antivirus så sørg for at også det oppdateres automatisk.

e-post er en ting som mange glemmer av å kryptere, mens de fleste e-postklienter kan bruke kryptert i stedet for åpne forbindelser. Innstillinger for dette får man fra leverandør av e-posttjenesten. Leser man e-post i nettleser har alle seriøse leverandører kryptert forbindelse.

HTTPS

Når man er inne på en nettside må man ta som utgangspunkt at man ALDRI sender personlig informasjon over sider som ikke er krypterte. Alle seriøse nettsider sørger for at forbindelse mellom bruker og nettleser er kryptert og det vises normalt med en hengelås foran link på adresselinje i nettleser. Det er dessverre en del falske nettsider i drift som forsøker stjele informasjon. Disse har gjerne kopiert kjente nettsider og se nøye på linker før informasjon sendes. Det er lett å lure øyet til å tro at man er på et riktig nettsted. Mange forsøker med f.eks. å kalle apple.com for apple.etellerannet.com.

Spørsmål
Spørsmål

Spørsmål?

Tjenester som VPN innbyr gjerne til mange spørsmål for mange som ikke helt har hverken sett nytten eller har en ide om hva det er. Dette som er skrevet er bare en liten del og tenker vi diskuterer videre på forumet med spørsmål og ideer. Blant annet tenker jeg skrive mer om disse.

  • Spesifikt oppsett mot ulike leverandører
  • Endring av søkeland i nettleser
  • mm

 

Forrige artikkelBo og reise i Vietnam?
Neste artikkelMichelin Guide Thailand 2020 er lansert