Kong Rama 9 som døde 13. oktober 2016 kremeres under en seremoni i Sanam Luang torsdag 26. oktober.

12 måneders sørgeperiode er over og millioner av Thaier vil følge seremonien hvor Kong Rama 9 vil kremeres. Listen over utenlandske kongelige og statsledere som vil være til stede er lang. Fra Norge deltar Kronprins Haakon.

Selve kremasjonen vil foregå på Sanam Luang, et offentlig samlingsområdet i Bangkok. Det er bygd et midlertidig krematorium hvor byggingen startet tidlig 2017. Anslagsvis har krematoriet hatt en kostnad på rund 1 milliard Baht, noe som med dagens kurs tilsvarer 241,85 millioner norske kroner.

By Xiengyod~commonswiki - Own work, CC BY-SA 4.0
Royal crematorium of Bhumibol Adulyadej – 2017-10-21 (08) – By Xiengyod~commonswiki – Own work, CC BY-SA 4.0

Seremonien rundt kremasjonen vil vare i 5 dager. Over 5500 frivillige har i lengre tid vært i aktivitet i forbindelse med dette.

Hovedprogram for selve kremasjonsdagen:

7:00: Den Kongelige urnen blir flyttet fra Dusit Maha Prasat Throne Hall til det Kongelige Krematorium.

17.30: En symbolsk Kongelig Kremering vil foregå på der Kongelige Krematorium.

22.00: Selve kremeringen vil finne sted.

Seremoniene vil sendes direkt på TV-kanaler i Thailand og det er ventet rekordstort antall seere.

Den siste uken har folk vist sin sorg med å vise seg i sorte klær og turister oppfordres til å vise respekt for hendelsene i Thailand.

 

Kong Bhumibol Adulyadej som var født 5. desember 1927 var den monarken som satt lengst på tronen i voksen alder, hele 70 år og 126 dager. Han var den niende monarken fra Chakri Dynastiet som Kong Rama IX. I løpet av sine år som monark var hele 30 personer statsminister.

By Bhumibol_Adulyadej_2010-9-29.jpg: Government of Thailand derivative work: 2T (Bhumibol_Adulyadej_2010-9-29.jpg) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
Kongen var svært populær blant befolkningen i Thailand og i foretok mange reiser rundt i landet og møtte vanlige folk og fremsto som folket Konge. Han viste stor bekymring for sosiale problemer, dårlig velferd og økende rusproblemer mm.

Kongen gjorde også stor innsats for å forbedre måten jorden ble dyrket på, spesielt innen risdyrking. Han ble ofte omtalt som jordbrukets Konge.

Utdannet i Sveits som ingeniør innen vitenskap var hans interesse stor for ulike områder, og gjennom hans liv mottok Kongen 20 patenter og etablerte 19 varemerker fra hans arbeide. Noen av hans virke mottok internasjonal anerkjennelse.

Kong Bhumipol var et musikalsk talent som både spilte og skrev musikk. Han spilte saksofon sammen med flere kjente jazzmusikere.

Han ble også tidlig opptatt av fotografering.

 

Kong Bhumibol og Dronning Sirikit
Kong Bhumibol og Dronning Sirikit av Thailand på deres bryllupsdag 28 april 1950. Photo – Public Domain – Wikimedia

 

Kong Bhumipol ble av Forbes Magazine estimert til å være den monarken med høyest formue på anslagsvis 30 milliarder USD i 2010.

En epoke vil være over for Thailand og fremtiden blir spennende.

 

 

 

 

 

16 KOMMENTARER

 1. denne sermonien framstår for meg

  som et eventyr! :o maken til

  seremoni prakt og perfekt prosesjon

  mangler sidestykke i historien!

 2. Idag må vel være en av de varmeste dagene på lang tid..klokken 9 imorges var så varmt her i BKK…De tok nok ikke høyden for været, kanskje bra det ikke ble stormregn og flom med tanke på den lange seansen utendørs..

  Jeg lurer på om eliten fra alle verdens hjørner sitter utendørs i BKK akkurat..jeg selv og nyter det hele på tv med avkjølt rom..det går smått fremover..så jeg går heldigvis ikke glipp av noe der jeg må gjøre småting fra tid til annen..

 3. statsminister prayut og kong rama x

  har sammen stått for organiseringen av

  denne seremonien!

  statsministren og kongen

  og prinsesser har marsjert i denne

  time lange seansen

  i dette øyeblikk har vognen med båren

  kommet til temple der selve kremeringen

  skal ta plass i kveld

  båren blir nu heist ned fra vognen der

  båren har blitt fraktet

  har ikke sett noe lignende noengang

5 of 16 comments displayed

View the Discussion

Logg inn for å legge igjen en kommentar