Velkommen til Asianet.no

REGISTRER DEG HER, det er gratis og uforpliktende.

Normalt vil du få bekreftelse fra oss på e-post umiddelbart etter registrering.
Tar dette lang tid kan du gå til forumsiden og sende inn skjema Kontakt oss
Skriv valgt brukernavn og e-postadresse og vi skal finne ut av det.

NB: Vi ser i systemet vårt at noen brukere har registrert seg med e-postadresser som returneres fra leverandør som ukjente. Se over for hjelp til feil.

PS: Du kan også sjekke om e-posten fra oss ligger i Spam.

mvh
-asianet.no

Frukt i Thailand

Svar
Brukeravatar
tdr
Innlegg: 853
Registrert: 20 okt 2017, 21:02
Sted: Norge
x 1089
Kontakt:

#1

06 aug 2018, 18:00

Følgende er utdrag fra en artikkel.  Read Full Article

Noe av det de fleste liker når de er på reiser i Asia er tilgangen på friske og tropiske frukter. I Thailand finner vi disse nesten overalt; gateselgere, marked, supermarked og gourmetbutikker. Alle selger god og fersk frukt.


Flere av de eksotiske fruktene finner finner vi etterhvert også importert til Norge og til salgs i butikker med godt utvalg. Men for mange er de allikevel ukjente der de ligger i fruktdisken.


Her har vi samlet en liten oversikt med navn på norsk (der det finnes) – engelsk – thai skrift (tilnærmet stavemåte i parentes).


 

Mango – มะม่วง ( mamoang)


Mango


Mango er en svært populær og allsidig frukt i Thai kosthold. Den søte smaken av mango i sesong er oppfriskende og du finner mango overalt blant selgere på gaten.


Frukten brukes i forskjellig matlaging og som hovedingrediens i den kjente desserten mango sticky rice.


 

Mangosteen – มังคุค (mang kho)


Mangosteen


Mangosteen er også blant de fruktene som vokser mye av i Sørøst Asia, men man finner den også i også i sørvest India og tropiske områder som Puero Rico og Florida hvor den er innført.


Den har et svært tykt skall når den er moden og inneholder båter med saftig og søtt fruktkjøtt.


 

Dragon fruit – แก้วมังกร (khæv mangåån)


Dragonfruit


Dragon fruit, eller pitaya er en tropisk frukt som vokser på en kakturplante. Det er flere variasjoner av denne og den finnes også med gul farge. Opprinnelig kommer denne frukten fra tropiske områder i Mellom- og Sør-Amerika, men dyrkes i mange områder i Asia.


Frukten har en søt og nøtteaktig smak grunnet alle små frøene i fruktkjøttet. Den er også svært fattig på kalorier.


 

Rambutan – เงาะ (nåah)


Rambutan


Rambutan sitt navn stammer fra Malaysia og ordet rambut. Rambut betyr hår og gjenspeiler utseendet på frukten. Den er opprinnelig fra Sørøst Asia og dyrkes også i Afrika, Asia, Oceania og Sentral-Amerika.


 

Durian – ทุเรียน (thurean)


Durian


Durian, frukten som med sin stramme lukt skremmer mange. I Sørøst Asia kalles den «kongen av frukt» og er svært populær i sesongen.


Mange steder er det ikke tillatt å ta med durian grunnet lukten og enkelte steder risikerer man også bøter. Både hotell, kontorer og offentlig kommunikasjonsmidler nekter mange steder folk å ta med frukten.


Å beskrive smaken er vanskelig, durian er gjerne en frukt man enten liker eller en frukt man ikke klarer være i nærheten av. I sesong kan man kjenne lukten av durian på lang avstand.


 

Pomelo – ส้มโอ (somoo) 


Pomelo


Pomelo er en sitrusfrukt med et tykt skall og grønnlig fruktkjøtt. Smaker som en mild grapefrukt uten at den har samme bitterhet som grapefrukt.


 

Litchi – Lychee – ลิ้นจี่ (Linchii)


Lychee


Litchi er opprinnelig fra Kina hvor det er dokumentert dyrking tilbake til år 1059. Det eviggrønne treet dyrkes nå over store deler av Sørøst Asia og den søte frukten med parfymeaktig lukt brukes i mye desserter.


Det er en frukt man bør være forsiktig med da den i enkelte tilfeller kan føre til lavt blodsukker (hypoglycemia) grunnet innholdet av (methylenecyclopropylglycine)


 

Banan – banana – กล้วยเล็บมือนาง (kluai Leb Mu Nang)


Banan


Bananer i Thailand er mindre enn de vi kjenner fra butikkene i hjemlige trakter. Den er også kalt Lady Finger banana.


Disse bananene er små, har et tynt skall og er svært søte. Navnet «kluai Leb Mu Nang» betyr Lady Finger.


 

Kokosnøtt – coconut – มะพร้าว (mapraoo)


Coconut


For mange er fersk kokosnøtt synonymt med ferier til tropiske områder. Opprinnelsen menes å være i området India til Indoensia. Kokostreet kan bli opp til 30 meter høyt og man bør helst ikke ligge under et slikt hvis en kokosnøtt skulle falle ned.


Kokosnøtt har mange gode egenskaper og brukes i ulik matlaging. Olje som utvinnes fra planten brukes til steking, fruktkjøttet til mange typer retter og kokosvannet har gode egenskaper ved dehydrering. Se gjerne denne tråden om kokosvann.


 

Custard Apple, Sugar Apple eller Soursop – น้อยหน่า (noinaa)Custard Apple er det vanlige navnet på frukt fra treet det vokser på; Annona reticulata. Frukten går under flere kallenavn. Den kommer opprinnelig fra Mexico.


 

Plum Mango – มะปราง (ma praang)Plum mango er kallenavn på Bouea macrophylla. Treet kan bli opp til 25 meter høyt og frukten som kan minne om mango er fra 2 til 5 cm. Fruktkjøttet med et rosa frø i senter kan variere fra surt til søtt.


 

Guava – ฝรั่ง (farang)


Guava


Guava har sin opprinnelse i Mexico eller Sentral Amerika. Den er senere importert og i dag er største produksjonen av den i Asia. Den største produsenten er India med 17,6 millioner tonn, så følger Kina (4,4) og Thailand (2,6).


Frukten foredles ofte til juice, men benyttes også som snacks.


 

Jackfrukt – Jackfruit – ขนุน (khnun)


Jackfruit


Jackfrukt er en enorm frukt som kan bli opp til 90 cm i lengde og 50 cm i diamenter. Den kan oppnå en vekt på hele 55 kg.


»Jackfrukt brukes ofte i retter fra Sør- og Sørøst-Asia. Den kan spises umoden (ung) eller moden, tilberedt eller rå. Frøene kan også spises tilberedt eller kokt slik som bønner. De smaker tilsvarende kastanjer. Bladene fra treet brukes i noen tilfeller for å pakke inn dampede Idlier (en kake fra Sør-India).» (Wikipedia)


 

Langsat – ลางสาด (langsad)


Langsat


Lansium parasiticum er det latinske navnet på denne og navnet langsat brukes i Thailand om varianten med tynt skinn. Det finnes også en variant de kaller longkong (ลองกอง) med tykkere skinn.


Treet blir opp til 30 meter høyt og 75 cm i diameter. Det tar 30 år før man får frø fra treet. Det blir i hovedsak dyrket for frukten som spises rå, men syltes gjerne.


Veden i treet er hard, tykk, tung og motstandsdyktig og benyttes gjerne til bygging av trehus på landsbygda.


 

Longan – ลำไย (laiay)


Longan


Longan er et tropisk tre med frukt som tilhører samme familie som litchi og rambutan.


I tillegg til å spises rå, blir den ofte brukt i asiatiske supper, snacks, desserter og sur-søte retter, enten fersk eller tørket. Noen ganger også konservert eller som sirup. Smaken er ulik fra litchi med en tørrere søtsmak.


 

Ananas – Pineapple – สับปะรด (sapparod)


Ananas


Thailand er en stor produsent av ananas og mye eksporteres. I Hua Hin har det internasjonale merket Dole pakkeri for hermetisk mango. Mange av golfbanene i området er tidligere ananasplantasjer.


Du vil ofte se områder hvor de dyrker sukkerrør i nærheten av der det dyrkes ananas da de trives best i like forhold når det gjelder jordsmonn og klima.


 

Santol – กระท้อน (kretånn)


Santol
By Steve – originally posted to Flickr as Gratorn กระท้อน fruit, Santol, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8092238


I Thai matlaging blir ikke helt moden frukt brukt til retten «som tam«, også kjent som «green papaya salad«. Den er også en av hovedingrediensene i «santol and pork» (แกงหมูกระท้อน) og «santol and prawn» Thai curries (แกงคั่วกระท้อนกุ้ง).


 

Sapodilla – ละมุด (lamoud)


Sapodilla


Frukten som kalles sapodilla er egentlig et stort bær fra et tre som kan bli opp til 30 meter høyt. Tre som dyrkes for frukten er normal 9-15 meter.


Bæret er svært søtt med en maltaktig smak.


 

Tamarind – มะขาม (makhaam)


Tamarind


Opprinnelig fra Afrika, men dyrkes stort i Asia for bruk til ulike matretter. Tamarind sitt fruktkjøtt er noe surt og selv om den kan spises rå, er det mest vanlig å bruke til salt retter.


 

Stjernefrukt – Star fruit – มะเฟือง (mafuoang)


Star fruit


Star fruit, også kjent som carambola er en vanlig og populær frukt i Sørøst Asia. Den er normalt fra 5 til 15 cm i lengde og oval på form.


Hele frukten kan spises, inkludert skinnet. Den er sprø, fast og svært saftig. Den inneholder ikke fibre og har en konsistens som kan minne om druer. De er best å spise rett etter de er modne, når de er gule ved litt grønt i eller akkurat når alle spor av grønt er forsvunnet.


Til tross for at den smaker ekstremt søtt er det sjelden mer enn 4 % sukker i den.


 


 


4 x
Brukeravatar
riflefish
Innlegg: 1504
Registrert: 21 okt 2017, 06:01
Sted: Bang pu
x 1523

#2

06 aug 2018, 18:34

Det er åver 80 arter av bananer i thailand

6 er faktisk giftige


Her 6 typer mango
Vedlegg
B8B01567-8BC5-43FA-8DE7-BAE00B419EB4.jpeg
2 x
jeg flyr over vann, på leting etter det jeg søker...
kansje et nytt land, som jeg i drømmer
besøker........
Brukeravatar
riflefish
Innlegg: 1504
Registrert: 21 okt 2017, 06:01
Sted: Bang pu
x 1523

#3

06 aug 2018, 18:38

Det er åver 80 arter av bananer i thailand

6 er faktisk giftige


Her 9 typer mango ( hoved)!

Det grunne som blir gule inni og er modne

Er favoritten min

Ps på S&P

Har det slik knust hel mango med is

Som cold drink!
1 x
jeg flyr over vann, på leting etter det jeg søker...
kansje et nytt land, som jeg i drømmer
besøker........
Brukeravatar
riflefish
Innlegg: 1504
Registrert: 21 okt 2017, 06:01
Sted: Bang pu
x 1523

#4

06 aug 2018, 18:40

Om det er frukt eller grønnsak

Så de på markedet
Vedlegg
FB01ED69-3019-4C72-81E6-C6CA289DDE48.jpeg
2 x
jeg flyr over vann, på leting etter det jeg søker...
kansje et nytt land, som jeg i drømmer
besøker........
Brukeravatar
PiTa
Innlegg: 149
Registrert: 18 jan 2018, 03:47
x 146

#5

12 des 2018, 10:34

Informativt - men kanskje litt tynt utvalg. Savnet flere frukter.
Finnes også en stor feil; Custard Apple heter ikke Soursop.
Soursop, eller Durian Nam, som den kan hete (har flere navn) er en type Durian uten pigger, med mykt og lyst kjøtt, uten store steiner og veldig søt. Har mye fruktsukker, så en bør ikke spise så veldig mye av den.
Er lett å google.

Det er også bilde av Durian der det skulle vært bilde av Khanunn, men det får gå, om en ikke er helt ukjent med disse fruktene.
0 x
Svar

Gå tilbake til «Kultur, mat, skikk og bruk»