Side 1 av 12

RobertX's STORE slanketråd!

Lagt inn: 01 nov 2017, 10:30
av RobertX
Ja hvorfor ikke?! Formålet med tråden her er ikke annet enn å dele litt erfaringer om slanking og hva som fungerer for den enkelte. Om det er å få av 3 kg ribbefett fra jula eller 100 kg når man har levd en livsstil som har gitt alvorlige problemer. Vi kan alle dra nytte av å spille på hverandre og se om andres erfaringer hjelper for en selv.

Her godtas IKKE noen form for mobbing, trakassering eller ufinheter. Slikt avleveres i døra og så slår man på "frekkhets-filteret" fra hjerne til fingre.

Anyway! Jeg kan jo fortelle litt om mine erfaringer og hva som foregår nå. Jeg har jo skrevet litt om helseplagene mine i andre tråder, at jeg er 100% ufør pga ryggplager. Som endel av problematikken gikk jeg i periodene med inaktivitet opp i vekt. Jeg har altid vært en meget kraftig kar helt fra barnsben av. Men fra ryggproblemene satte inn så gikk vekten enda mere opp. Før ryggproblemene satte inn så var jeg i området 115 kg matchvekt. Toppen nådde jeg i 2010 med 136 kg på vekta (som er sertifisert til 130 kg max, så litt usikkerhet der). Med litt justeringer av kostholdet klarte jeg å komme meg ned til ca 124-126 kg men ble stående der uten at jeg helt forsto hvorfor det ikke gikk lengre ned. Årsaken var rett og slett at jeg ikke forsto kalori-budsjettet til kroppen min og var nøye nok med hva jeg spiste.

Så la oss ta det med det samme! KALORI-BUDSJETT! Det første du bør gjøre om du ønsker å gå ned i vekt er å finne ut hva som er ditt normale forbrenningsnivå av kalorier.

Jeg vil anbefale å bruke denne;
https://nhi.no/skjema-og-kalkulatorer/k ... loribehov/

Så merker du deg det tallet som kommer opp der. Det er det kroppen din forventes å forbrenne i løpet av et døgn for å holde kroppen ved like ut fra aktivitetsnivået. Altså, det er det kroppen din prøver å skrape sammen av kalorier til forbrenning UAVHENGIG av hva du putter i munnen. Om kroppen ikke får det den trenger gjenom mat/drikke, så begynner den å forbrenne tilgjengelig energi fra fettlagre eller bryter ned muskulatur. Kroppen starter altid med den lettest tilgjengelige kilden. En NTNU studie nylig viste at kroppen IKKE bryter ned muskulaturen ved "sultekurer" normalt sett. Altså starter kroppen med fettet.

For meg har jeg satt 2700 kalorier som min "norm" ut fra kalkulatoren. Spiser jeg mer enn det på en dag så danner det et overskudd som kroppen min høyst sansylig vil lagre om jeg forsetter å spise/drikke mer enn budsjettet. Altså det tilføres fettlagrene i kroppen og jeg vil gå opp i vekt.

Tidligere forsøk på å gå ned i vekt har vært litt forskjellige for min del. De periodene jeg lykkes best var når jeg presset meg selv til høy fysisk aktivitet, samtidig som kostholdet ble kontrollert.

Eksempelvis;
Da jeg kom inn til militærtjeneste i 1994 veide jeg 111 kg. Etter 3 måneder rekruttskole og sanitets-skole med forberedelser for IRF/Telemark Bataljon med løping i skog og mark var vekten nede i 96 kg.

I 2003 satte jeg igang et treningsregime med sykling til/fra jobb (ca 11 km hver vei) og mye kylling til middag. Jeg gikk da ned til 106 kg i løpet av ca 3-4 måneder. Det som var litt komisk i ettertid var at jeg ble fullstendig hektet på Nidar's Favoritter pose med et halvt kilo sjokolade (den gang var de faktisk 500 gram) som jeg gnaflet i meg 1 hver dag av :o Men jeg gikk altså likevel ned i vekt. Så summen av forbrenning gjenom aktivitet var likevel høyere enn inntaket av kalorier.

Så hva gjør jeg nå?

1. Fører en daglig vekt kontroll på papir. Om morgenen etter dobesøk og før inntak av mat/drikke så går jeg på vekta. Og den vekta registrerer jeg i "regnskapet" mitt. Dermed har jeg full kontroll på utviklingen på samme grunnlag. Vekten vil varierer i løpet av dagen så det er greit å bruke et fast tidspunkt etter visse gjøremål og før man spiser/drikker noe. Da har du et sammenlignbart grunnlag.

2. Nutrilett shakes. Jeg bruker 5-6 Nutrilett shakes hver dag + 1-2 Nutrilett bars (ser ut som sjokolader omtrent) med fiber/protein. Det er standardmaten akkurat nå mens jeg holder på med dietten. Omtrent annenhver dag spiser jeg en mer vanlig middag, men velger først og fremst stekte egg, bacon, kylling eller Trondheims Sodd på boks. 1 gang i uken spiser jeg en helt normal middag. I tillegg har jeg 1 dag jeg "fråtser" litt i det som måtte friste. Men det har blitt mindre og mindre av det for jeg føler meg fort kvalm av søte ting nå. Drikker også vann innimellom når jeg føler meg litt tørst. Ramlösa Citrus på boks når jeg vil ha noe med kullsyre. Med kun Nutrilett shakes + 1-2 bars er kalori-inntaket på ca 1000-1200 kalorier pr dag. Altså rundt 1700 kalorier under hva kroppen trenger uten å måtte spise av lageret. Shakene metter godt og jeg har ingen sultfølelse om kvelden/natta. Om man sliter litt med det anbefaler jeg å ta en bar litt før man legger seg så kroppen har noe fiber-rikt å jobbe med mens man sover.

3. Fysisk aktivitet? Svært lite. Ingen trening. Noe tøying av muskulatur innimellom.

4. Vitaminer og tilskudd. Jeg tar D-vitamin perler om morgenen hver dag. I tillegg tar jeg Nycomed kosttilskudd ca hver 3-4 dag + 1 magnesium tablett. 1-2 ganger pr uke tar jeg også et grønn te ekstrakt. 1 gang i uken en brusetablett Kalsium siden jeg ikke drikker noe melk, og 1 brusetablett C-vitamin innimellom når jeg får litt rennende nese :)

Thats it. Og med det opplegget har jeg nå gått fra ca 125 kg i slutten av august til 109,4 kg i skrivende stund. Med aktivitet/trening så hadde jeg helt sikkert kunne gått ned enda mer, men jeg har mine begrensninger fysisk sett.

Føler meg frisk og rask helsemessig når man ser bort fra ryggen. Om man har mer komplekse problemer og tar endel medisin så vil jeg absolutt anbefale at man samkjører med lege om man ønsker å begynne en lignende diett som min. Jeg fikk for noen år siden beskjed om at jeg hadde begynnende Diabetes 2, men har det siste året kuttet ut bruk av Metformin. Synes det er bare tull å ta medisiner mot det siden jeg klarer meg fint uten og kostholdet nå er bra.

Kostnadsmessig så kjøper jeg som regel Nutrilett på Storlien (Eurocash) til 199 kr pr pakke med 25 shake-poser. Normalt månedsforbruk er ca 6 slike pakker, altså 1200 kr. Proteinbars ser jeg at man får kjøpt til omtrent samme pris i Norge som i Sverige. Jeg syntes selv Maxim var fine. De kostet 29 kr pr stk på Coop i Norge, mot 18,90 i Sverige. Men nå fant jeg at XXL selger de samme for 19 kr pr stk. Nutrilett selges i 2-pakker for rundt 35-40 kr pr pakke alt ettersom type. Jeg valgte selv Peanut varianten da den koster rundt 36 kroner pr pakke for 2.

Så mitt matbudsjett har faktisk krympet betydelig etter jeg startet dietten, selv om det er slankeprodukter det går mest i :D

Re: RobertX's STORE slanketråd!

Lagt inn: 01 nov 2017, 11:32
av Noodle
Lykke til!

Bare et lite tips: Du sier at du bruker mye Nutrilet-produkter. Meg bekjent er disse ganske dyre. Hvis du vil spare enda mer råder jeg deg i så fall til å se om du kan finne noe tilsvarende hos Gymgrossisten eller Proteinfabrikken. Disse har ofte veldig gode priser dersom du handler noen kilo.

Et tips til: Etter at jeg begynte å slite med bekkenet har jeg funnet ut at det å gå på asfalt ikke er så bra. Antar det er mye av det samme for dere som sliter med ryggen. Noe som har hjulpet meg er ferier i Thailand! Rett og slett fordi jeg går på sand. Så når du kommer til Thailand (forstår det sånn at det er Hua Hin), så har Hua Hin den soleklart deiligste stranda jeg har gått på i Thailand. Den er lang, flat, med sånn ganske hard sand som gjør at du synker akkurat passe ned i den når du går. Spesielt den delen borte ved apefjellet gjorde under for mitt bekken da jeg hadde ganske akutte plager der i fjor sommer. Hvis du finner ut at sanda er god å gå på vil jo også morgenturer på stranda være glimrende mosjon.

Det er ikke alle strender som er like gode å gå på, da de gjerne heller litt for mye, men den i Hua Hin var i hvert fall perfekt for meg.

Re: RobertX's STORE slanketråd!

Lagt inn: 01 nov 2017, 11:48
av RobertX
Nutrilett produkter i Norge koster litt penger ja. Feks en pakke med 25 shakeposer koster 299 kr fra nettbutikken. Med 6 slike koster det altså 1800 kr for 1 måned forbruk av de.

Har man muligheten til å komme seg over til Sverige for litt harry-handel så koster den samme pakken 199 kr på Eurocash. Her i Trondheim har man den berømmelige "fleskbussen" med gratis transport over grensa. Litt usikker på om den går til Coop eller Eurocash på Storlien, men mulig de begge har lignende ordning. Det er litt avstand imellom dem så å gå imellom er litt ukurant.

Nutrilett har også forskjellige supper og smaksvarianter på shakene. Personlig foretrekker jeg sjokolade/nøtte shakene men har også bringebær-smak innimellom for variasjon. De blandes alle ut i vann og smaker veldig bra/naturlig. Eneste jeg ikke likte noe særlig var banan/karamell smaken.

Når det gjelder å gå på asfalt så har du helt rett! Det er IKKE bra for dårlig rygg. Kombinert med dårlige sko uten særlig demping så merkes det veldig fort og kan få store konsekvenser i form av å være sengeliggende i flere dager etterpå. Jeg kan feks heller ikke bruke slippers av den typen Thailenderne som regel bruker. Jeg må ha større/tykkere crocs med god demping. Jeg fant tilfeldigvis et supert par når vi var innom Finnland i fjor til 3-4 euro. Var et innfallskjøp som morsan mente jeg burde prøve. De var helt konge å gå i og jeg hadde de med på siste Thailands tur i august i fjor. Fikk faktisk noen tommel-opp og smil fra thailendere som så de :D

Sand er nok et godt valg å gå tur på ikke bare pga det er mykt og greit, men også fordi det suger foten litt nedi og gjør det litt tyngre å gå. Dermed litt mer forbrenning på turen :D Ellers blir det nok mye gåing på asfalt i Thailand. Jeg er litt pyse for å gå rundt i "jungelen" da jeg sikkert dør av skrekk før en Cobra rekker å bite meg uansett :lol:

Re: RobertX's STORE slanketråd!

Lagt inn: 01 nov 2017, 13:26
av riflefish
kjøp gode topp kvalitet nike joggesko

med stor såle!

jeg går aldri i sola bruker aldri annet

en joggesko

så drikk 3 liter vann om dagen!

men ikke mere en 0,7 liter første

skvetten om morningen

vann er et unikum

nyrene klarer ig rense ca 0,7 liter vann

i timen!

ha alltid ei flaske vann i nærheten

jeg er bleik som en steppe bonde

:-)

de sier i thailand det er bare gale folk

og farangturister som steiker seg

kosligst i skyggen mener nå jeg da

🙄😉

Re: RobertX's STORE slanketråd!

Lagt inn: 01 nov 2017, 14:22
av Noodle
Gåturene må selvsagt gåes om morgenen, helst før frokost. Når sola steiker bør man bevege seg så lite som mulig. :)

Re: RobertX's STORE slanketråd!

Lagt inn: 01 nov 2017, 17:02
av SomLao
Anbefaler Hoka (uttales slett ikke på sleivete afro-amerikansk) løpesko med fabelaktig god dempning som gjør at de dermed passer utmerket til tyngre løpere. De ser litt Donald Duck-aktige ut men føles slett ikke sånn. Og selvsagt: unngå for all del å løpe på asfalt. Det er å be om juling.
Og husk: Kalorier som inntas under fotballkamper o.l. setter seg som kjent ikke og skal naturlig nok ikke telles.

Re: RobertX's STORE slanketråd!

Lagt inn: 01 nov 2017, 17:14
av RobertX
Gode sko er utrolig viktig når man har ryggproblemer eller andre skjelettplager og ønsker å bevege seg litt rundt. Selv om de generelt koster litt penger så er det verdt investeringen.

Kikket litt på Hoka One One skoene så vi får se om jeg plukker opp et par før jeg stikker av gårde. Bruker Salomon terreng sko nå. Ikke spesielt opptatt av vekten på skoene, men dempingen må være god. Fot muskulaturen min er nok den delen av muskulaturen som har tapt seg minst siden "glansdagene" midt på 90 tallet :D

Re: RobertX's STORE slanketråd!

Lagt inn: 02 nov 2017, 02:18
av Phay
Tror jeg var den eneste som gikk opp i vekt i militæret, da skihopper kroppen fikk på seg 3 kg muskler!

Ellers så er det ikke bare å pøse på med vann, og vandrivende vesker som kaffe og alkohol i varmen, da faren for dehydrering er stor. Man svetter mye og fordriver en del vannløselige salter og vitaminer. Da må man fylle på med elektrolytter. Fersk kokosnøtt er ypperlig til det bla. Noen sverger til gatorades ol, men kokosnøtt er det beste.

Re: RobertX's STORE slanketråd!

Lagt inn: 02 nov 2017, 02:27
av tdr
Jeg drikker mye vann fra flaske der nede i varmen. Bruker kjøpe noe elektrolytt pulver på apotek for å tilsette vannet. Husker dessverre ikke nå hva det heter.

Kaffe drikker jeg aldri uansett og alkoholen blir inntatt på kveldene.
Elektrolytter reduserer en dårlig dagen derpå hvis man drikker for mye er min erfaring.

Sportsdrikker går jeg lei av smaken på hvis det blir mange i løpet av dagen.

Re: RobertX's STORE slanketråd!

Lagt inn: 02 nov 2017, 02:50
av Phay
Forøvrig greit forklart dehydrering i denne artikkelen
https://veientilhelse.no