Filippinsk innenrikspolitikk og opposisjon.

Svar
gunners
Innlegg: 513
Registrert: 26 des 2017, 21:14

#1

Litt om filippinsk innenrikspolitikk og opposisjon. Rodrigo Duterte ble i 2016 valgt til president med stort flertall. Han ble valgt med Marcos familiens støtte, hvor Imelda Marcos samtidig annonserte sin sønn Bongbong Marcos som visepresidentkandidat. Planen hun og Duterte hadde kan tyde på at målet var at sønnen Bongbong deretter skulle velges til president. Slik gikk det imidlertid ikke. Han ble slått av Leni Robredo som fikk rundt 250.000 flere stemmer. Hun er en tidligere 55 år gammel advokat og menneskerettsforkjemper som representerer en helt annen politikk enn den Duterte står for. En kan godt kalle henne en slags sosialdemokrat, et godt stykke til venstre for hva presidenten står for. Disse to røk ganske tidlig i tottene på hverandre, ikke minst dreide uenigheten seg om Dutertes narkotikakrig som hun hevdet hadde liten effekt på de store narkotikabaronene. Duterte har ved to anledninger prøvd å få henne avsatt, også ved hjelp av riksrett, men uten å lykkes. Planen har nok vært å bli kvitt henne og få innsatt Bongbong. Slik situasjonen er i dag har Leni Robredo liten innflytelse på filippinsk politikk. Men det kommer en tid etter ar Dutertes presidenttid utløper. Og valget av ny president kan bli meget interessant. Og om Marcos familiens pengebinge stjålet fra det filippinske folket kan være avgjørende. Den var ikke det ved visepresidentvalget.
Arild Holtet
Innlegg: 3520
Registrert: 24 okt 2017, 09:27

#2

Jeg har en god venn som flyttet til Filippinene etter 12 år her i Thailand. Et litt annerledes land enn Thailand, og det kunne vært hyggelig å høre om dette vakre landet igjen.

A.H.
chelsea
Innlegg: 1802
Registrert: 24 okt 2017, 10:43
Sted: Bangkok

#3

Arild Holtet skrev: 22 jun 2021, 12:33 Jeg har en god venn som flyttet til Filippinene etter 12 år her i Thailand. Et litt annerledes land enn Thailand, og det kunne vært hyggelig å høre om dette vakre landet igjen.

A.H.
phil er helt noe annet en thailand, dem står opp veldig tirlig, dem sover mye, dem ikke jobber mye mere slum der, mere kriminelle der, mere drugs der, i slummen er det eldigheter, voldtekter drap osv, en del plasse i manil er det rent å fint finance distrikt er det fint å dyrt, cebu er det ok men mye slum der å, night life ikke samme som thiland helt for forskjeligdu lever hadere liv i phil en du gjør i thailand
gunners
Innlegg: 513
Registrert: 26 des 2017, 21:14

#4

Nå er valget på Filippinene over, og den nye presidenten blir Bongbong.

Litt historikk om tidligere valg.
Gloria Aroyo ble president. Også hennes far, Diosdado Macapagal var president fra 1961 til 1965.

Benigno Aquino ble president. Hans mor, Corazon Aquino var president fra 1986 til 1992.

Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr. blir neste president. Han er sønn av tidligere president Ferdinand Marcos som for 36 år siden måtte flykte til Hawaii etter å ha stjålet 10 milliarder dollar fra landet.
Cirka 5 milliarder er visstnok sporet opp, og de andre 5 milliardene blir det da sønnens oppgave å finne. ;) ;) ;) ;)
Regner med at det er av de stjålne midlene han har brukt til å betale folk i provinsene til å stemme på ham.

Som ny visepresident er avgående president Rodrigo Dutertes datter, Sara Duterte valgt og ligger da an til å overta når "Bongbong"s tid er over.
Litt av noen familieopplegg.

Snakk om et korrupt land !!!
Olav Seglem
Innlegg: 669
Registrert: 22 okt 2017, 06:58
Sted: Satuk/buriram-Egersund

#5

Det høres ikke bra ut.
Men tydelig at den jevne nød må være stor da de stemmeberettigede "selger sin stemme" for et lite pengebeløp.
De ser og vet fra dagliglivet hvor skjevt samfunnet er, men ofrer ikke pengene i et håp om kansje en mer "progressiv" kandidat kunne gjort en liten endring.
Men, noe av det samme skjer i thailand.
Og i norge stemmer majoriteten av bøndene på senterpartiet :-)
Brukeravatar
Geir Rasch
Innlegg: 510
Registrert: 23 nov 2017, 07:28
Sted: Khon Kaen
Kontakt:

#6

Olav Seglem skrev: 11 mai 2022, 07:00 Det høres ikke bra ut.
Men tydelig at den jevne nød må være stor da de stemmeberettigede "selger sin stemme" for et lite pengebeløp.
De ser og vet fra dagliglivet hvor skjevt samfunnet er, men ofrer ikke pengene i et håp om kansje en mer "progressiv" kandidat kunne gjort en liten endring.
Men, noe av det samme skjer i thailand.
Og i norge stemmer majoriteten av bøndene på senterpartiet :-)
Slik blir det i alle land der middelklassen er fraværende og en liten økonomisk elite kontrollerer alt. De fattige har andre ting å bekymre seg for enn politikk, så de anser vel at stemmesalget er det eneste de får ut av valget. Trasig å observere for oss med demokrati i ryggmargen, men er dessverre mye annet som må på plass før et levekraftig demokrati kan fungere. De fleste land, om ikke alle, i ASEAN tilhører denne kategorien.
gunners
Innlegg: 513
Registrert: 26 des 2017, 21:14

#7

Størsteparten av de som kunne gjort landets middelklasse og som har en god utdannelse større befinner seg i utlandet, og det dreier seg om ganske mange millioner.
Der tjener de 5-10 ganger så mye som de ville ha gjort i hjemlandet.

De sender penger hjem til familiene, til sammen så store summer at det representerer en stor del av landets "inntekter".
Disse midlene går med til å sikre familiene det de trenger, og ikke minst; å gi en en god utdannelse til den yngre del av familiene som da teoretisk kunne bli en del av landets middelklasse.
Men hva gjør de etter fullført utdannelse ? Jo, de kommer seg til utlandet og godt betalte jobber så fort det lar seg gjøre.

Og hva resulterer det i ?
Jo, de som egentlig kunne kunne utvikle landet til et høyere nivå og bedre landets levestandard forsvinner.
Landet blir da værende i den hengemyra det befinner seg i uten, eller iallfall bruker enormt mye lenger tid, på å komme seg videre.

Slikt problem kunne delvis være løst. Hvis regjeringen kunne gi en del elever bedre utdannelse. f eks ved private skoler som koster, mot at
disse forplikter seg til å bli værende og arbeide i landet et visst antall år før de forsvinner utenlands ville dette kunne hjelpe landet noen skritt videre mot bedre levestandard.
Svar

Gå tilbake til «Historie, politikk og samfunn»